Sunday, September 2, 2012

Σκέψεις για την εικόνα της Αθήνας

Βλέποντας την κατάσταση να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο την παρούσα στιγμή, σκεφτόμουν τι το διαφορετικό έχουν άλλες πόλεις που θα μπορούσε να αποκτήσει και η Αθήνα και που ίσως θα μπορούσε να βελτιώσει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί.
Λονδίνο, Μπανκόγκ, Νέα Υόρκη, Παρίσι, Φρανκφούρτη. Όλες έχουν κάτι κοινό...





Έχουν μεταξύ άλλων ουρανοξύστες.
Μόνο στην Αθήνα απαγορεύεται το χτίσιμο ουρανοξυστών κατά μερικές φήμες για να είναι η Ακρόπολη το πιο ψηλό κτίσμα που να δεσπόζει στην πόλη.

Ένας όμως ή περισσότεροι ουρανοξύτες δεν χρειάζεται να καπελώνουν την Ακρόπολη. Δεν χρειάζεται να φτιαχτούν καν στο κέντρο. Μπορούν να φτιαχτούν περιφεριακά της Αθήνας. Αντιστρέψτε κατά κάποιον τρόπο την αντιπαροχή. Γκρεμίστε πχ 10-20 αντιαισθητικές πολυκατοικίες στο κέντρο και φτιάξε ένα δύο πάρκα και μετά τράβα και χτίσε τον ουρανοξύστη σου πχ στον Πειραιά ή στο Χαϊδάρι ή στο Χαλάνδρι. Και ΠΑΝΤΑ δίπλα σε σταθμό του μετρό. Πάντα με ΠΟΛΛΕΣ υπόγειες θέσεις στάθμευσης και με όλες τις τελευταίες τεχνολογίες εξοικονόμισης ενέργειας και χαμηλής ή μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Έτσι θα γίνεται η Αθήνα σιγά σιγά πιο ανθρώπινη και θα αποκτά άλλα ενδιαφέρονται αρχιτεκτονικά στοιχεία, αλλά και ο κλάδος της οικοδομής θα βρίσκει διεξόδους. Ούτε το Burj Khalifa χρειάζεται να κατασκευάσουμε ούτε και το World Trade Center. Απλά κάτι που θα δίνει νέα πνοή στην κορεσμένη Αθήνα τη στιγμή που θα την βελτιώνει κάπως τόσο λειτοργικά όσο και αισθητικά.
Έτσι μπορεί να σταματήσουν να σκαρφαλώνουν οι πολυκατοικίες και τα αυθαίρετα στα βουνά και  θα αποκτούμε επιπλέον χώρους τόσο πρασίνου (με την πιο πάνω αντί-αντιπαροχική λογική) όσο και γραφείων, κατοικίας, καταστημάτων.
Οι μαλακίες (γιατί περί αυτού πρόκειται) για την αισθητική διατήρηση της Αθήνας ή το αντιαισθητικό των ουρανοξυστών ή ακόμη δικαιολογίες της σεισμικότητας της περιοχής καλό θα είναι να αποφεύγεται. Δεν είπα να γκρεμίσουμε την Ακρόπολη ή τα Αναφιώτικα ούτε και τα νεοκλασσικά που είναι και τα μόνα που δίνουν ένα ευχάριστο χρώμα στην Αθήνα. Ο πύργος των αθηνών άλλωστε δεν έπαθε τίποτα από τους μεγάλους σεισμούς της Αθήνας και η Ιαπωνία έχει πολλά ψηλά κτήρια. Το έκτρωμα της αντιπαροχής και του απλώματος της πόλης σε κάθε δυνατή οριζόντια κατεύθυνση πρέπει να σταματήσει.
Και στην τελική αν δεν γουστάρετε να τα χτίσετε στην Αθήνα, χτίστε τα πχ στην Πάτρα ή στον Βόλο ή στη Θεσσαλονίκη που υποφέρουν από τα ίδια (και αισθητικά) προβλήματα με την Αθήνα.

No comments:

Post a Comment