Tuesday, February 1, 2011

Καταναλωτικές Απορίες

μόλις επέστρεψα από το σούπερμαρκετ. Πήγα με τη λίστα ανα χείρας για να αγοράσω μεταξύ άλλων γάλα, τυρί, φακές.
Δεν το συζητώ ότι από το '90 με το εθνικιστικό εμπάργκο κατά της Ολλανδίας τα αλλοδαπά τυριά εξαφανίστηκαν από το τραπέζι μας. Και τελικά σήμερα δεν είναι ζήτημα προέλευσης, αλλά ζήτημα γεύσης. Και ας κοστίζουν τα Ελληνικά ακόμα και 4 ευρώ παραπάνω το κιλό.
Έψαχνα να πάρω ένα λίτρο γάλα με χαμηλά λιπαρά. Το ράφι τίγκα σε κάτι αυστριακά και ελβετικά γάλατα. Τιμή; Περί τα 0.90 λεπτά. Όλα τα Ελληνικά κόστιζαν πάνω από 1 ευρώ. ακόμα και 1.8€. Εκτός από ένα ΑΓΝΟ. Μα καλά σε ποιούς καταναλωτές απευθύνονται; Είναι πιο φτηνό να φέρεις το γαμημένο το γάλα από τις Άλπεις να το συσκευάσεις και να το πουλήσεις από το να αρμέξεις την γαμωγελάδα στην Μακεδονία ή όπου αλλού και να το στείλεις στην Αθήνα; (Χώρια ότι δεν είσαι και σίγουρος ότι το γάλα δεν θα περιέχει διοξίνες, μέταλλα και ποντίκια πχ γιατί οι έλεγχοι στην Ελλάδα δεν είναι και πολύ συνεπείς, αλλά λέμε τώρα). Θέλεις να στηρίξεις τον γαμωέλληνα παραγωγό και την γαμωελληνική, γαμωοικονομία αλλά πως; Πρέπει να περάσω κοντά 10 λεπτά ψάχνοντας για το συνδιασμό που μαρέσει; Φτηνό, Ελληνικό, χαμηλά λιπαρά πχ; Τι στο διάβολο;

Φακές. Έφαγα πάνω από 5 λεπτά κοιτώντας όλες τις φακές στα ράφια. Μου την έσπασε και ένα παλικάρι που ήταν μες τα πόδια μου γιατί τα γέμιζε, αλλά τη δουλειά του έκανε ο άνθρωπος. Φακές λοιπόν. Φακές εισαγωγής, φακές παραεισαγωγής, φακές εισαγόμενες, φακές από το εξωτερικό. Πολλές φακές. Ε καλά δεν ήταν και τόσο πολλές πια, αλλά είχε 5-6 διαφορετικές συσκευασίες. Η φακή Φαρσάλων agrino, 2 € τα 500γρ. Φακή ιδιωτικής ετικέτας από το Μεξικό 1€ τα 500 γρ.

Τι να πει κανείς;

No comments:

Post a Comment