Wednesday, May 5, 2010

Πόσοι βουλευτές χωράνε σε αυτό τον τόπο;

Άκουσα ότι προτάθηκε από τον Α Σαμαρά να μειωθούν οι βουλευτές από 300 σε 200 με απώτερο στόχο την μείωση των εξόδων (υποθέτω) και εκ πρώτης όψεως φαντάζει σωστό.

Μετά όμως πήρε το μάτι μου ένα βίντεο στο οποίο έλεγε ότι σε μια πόλη το Boulder, οι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν 7 όταν ο πληθυσμός ήταν 10000 και παρέμειναν 7 όταν ο πληθυσμός έφτασε τις 100000. Στην τελική όμως δεν βελτιώθηκε η δημοκρατία επειδή αυξήθηκε ο πληθυσμός ούτε επειδή αυξήθηκαν οι πολίτες ανά δημοτικό σύμβουλο.
Με άλλα λόγια το πρόβλημα μας δεν είναι ότι έχουμε πολλούς βουλευτές, αλλά ότι αυτοί που έχουμε είναι ασύδοτοι. Ας τους αφήσουμε 300 αλλά ας περικόψουμε στο μισό τις αποδοχές τους και τα επιδόματα τους, τους παρατρεχάμενους τους και τους υπαλλήλους της βουλής, ας καταργήσουμε το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ας αίρεται η βουλευτική ασυλία για ποινικές υποθέσεις, ας μειωθεί ή και να καταργηθεί η βουλευτική σύνταξη.
Και σοβαρή οικονομία θα κάνουμε και έλλειμμα δημοκρατίας δεν θα έχουμε.

Ο κ. Σαμαράς όμως με αυτή τη λαϊκίστικη κατά τη γνώμη μου δήλωση επιδιώκει ίσως και άλλα οφέλη. Σε επίπεδο καφενείου ακούγεται πολύ όμορφη άποψη. Ας μην ξεχνάμε ότι ο εκλογικός νόμος δεν είναι απλή αλλά ενισχυμένη αναλογική. Γεγονός που θα έχει επιπλοκές σε ενδεχόμενη μείωση των βουλευτών και πιθανότατα τελειωτικό δικομματισμό.





το βίντεο είναι το τρίτο μέρος ενός πολύ ενδιαφέροντος μαθήματος θα έλεγα. Και αξίζει να δει κανείς όλα τα μέρη.

update:Ο Σαμαράς επανέλαβε τη λαϊκίστικη πρόταση του.

No comments:

Post a Comment