Saturday, May 2, 2009

Η Καθημερινή, είχε σήμερα ένα αρθράκι σχετικά με τον ΝΕΟ ΠΟΛΕΜΟ όχι κατά της τρομοκρατίας αυτή τη φορά (περσινά ξινά σταφύλια), αλλά κατά της ταλιμπανίζουσας, οπιοφόρου  και προσοδοφόρου παπαρούνας. Ενώ η Ελευθεροτυπία, ένα άλλο αρθράκι για την οριστική και αμετάκλητη αποχώρηση της Βρετανικής παρουσίας στο Ιράκ (και μάλλον μεταφορά της στο Αφγανιστάν, ή μετακύλιση επιθετικών  αρμοδιοτήτων στο ναυτικό για τις διώξεις των πειρατών ανοιχτά της Σομαλίας).


Στον κόσμο των επιχειρήσεων και στη νιρβάνα της πολιτικής, καρτέλ ονομάζεται η συμφωνία μεταξύ ανεξάρτητων οργανισμών (εταιριών) ώστε να ακολουθούν εναρμονισμένες πρακτικές που σκοπό έχουν να εξαλείψουν τον ανταγωνισμό, και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη. Ελληνιστί,ολιγοπώλιο.
 Οι μέχρι τώρα πρακτικές των κυβερνήσεων να εξαλείψουν τα ναρκωτικά, τη χρήση και την εμπορία τους έχουν πέσει στο κενό. Από τους μεγαλοβαρώνους της Κολομβίας όπως ο Εσκομπάρ, μέχρι τους αυτονομισθέντες, βιολογικούς αγρότες των Ζωνιανών και τους αντάρτες Ταλιμπάν το καρότο είναι το υψηλό κέρδος που απαξιώνει ή διαφθείρει τους πιθανούς κινδύνους (βλ. Κεφαλογιάννης = αλισβερίσι πολιτικής με παρανομία).
Στον κόσμο του μάνατζμεντ των επιχειρήσεων, για να επιτύχεις είτε πρέπει να διαθέτεις πρωτοποριακό προϊόν μοναδικό στο είδος του και στην καλύτερη ποιότητα σε λογική τιμή, είτε να αντιγράψεις ένα ήδη υπάρχον προϊόν και να το διαθέσεις σε κλάσμα της τιμής του πρωτότυπου με παρόμοια ποιότητα στους υπάρχοντες πελάτες του πρωτότυπου προϊόντος και σε νέους διευρύνοντας την πελατιακή σου βάση και εξωθώντας τον ανταγωνισμό σε μαρασμό, ή εκδίκηση (αν μιλάμε για νονούς της νύχτας και συμμορίες)
Η ιστορική αναγκαιότητα τη δεδομένη στιγμή δείχνει να υποστηρίζει ότι τον αγώνα κατά των ναρκωτικών τον χάνουμε. Οι παραγωγοί μετατοπίζονται από τη μία χώρα στην άλλη, νέοι παίκτες ξεπηδούν στον έλεγχο και την εμπορία τους η διαφθορά καλά κρατεί και οι πωλήσεις τους δεν πέφτουν όσοι χρήστες και να πεθάνουν, όσα βαποράκια και να συλληφθούν, όσοι έμποροι και να φυλακιστούν. Η Λερναία Ύδρα έχει πολλά κεφάλια και δεν λέει να πάρει σύνταξη με τίποτα.
Κάπου εδώ πρέπει κανείς να κάνει τον εύλογο συνειρμό: και αν ήταν νόμιμα διαθέσιμα από πιστοποιημένους (;) παραγωγούς και διακρατικά (;) ελεγχόμενα και σε λογικές τιμές ή και δωρεάν όπως τόσα και τόσα άλλα νόμιμα ναρκωτικά, (τσιγάρα, ποτά, fast food, τζόγος, που όμως  μόνο δωρεάν δεν είναι), δεν θα χάνονταν αμέσως το παχυλό εισόδημα των Ταλιμπάν, και των Ζωνιαναίων νοικοκυραίων; Βέβαια μετά θα είχαμε άλλα προβλήματα, πχ νοθείας των ναρκωτικών, όπως συμβαίνει με τα ποτά επί παραδείγματι. Αλλά αυτό είναι εύκολη υπόθεση για τα λαγωνικά της δίωξης οικονομικού εγκλήματος (ΤΙΙΙΙ;;;; Καταργήθηκε;;;;;) και της καλολαδωμένης κρατικής μηχανής.

No comments:

Post a Comment