Saturday, May 9, 2009

ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Γύρισα, ζωντανός και υγειης για να διαβάσω στις ειδήσεις ότι ο Χ. Βερελής παραιτήθηκε με την υπόνοια ότι επι υπουργείας του πιθανών να υπήρξε λάδωμα για την αγορά των τρολει NEOPLAN και θυμήθηκα μια άλλη πολιτική ιστορία που συνέβει όταν ήμουν στο γυμνάσιο. Θυμάστε τα πενταμελή συμβούλια τάξεων; Υπέροχος τρόπος για να χάσεις μια ώρα μαθήματος και να κάνεις χαβαλέ ή μήπως ήταν κάτι περισσότερο από αυτό;
Είχα βάλει και εγώ υποψηφιότητα την πρώτη χρονιά πιστεύοντας, βλακωδώς ίσως ότι, υπήρχε σοβαρός λόγος για την ύπαρξη του πενταμελούς. Αν και τώρα πια ούτε που θυμάμαι τι συζητούσαμε. Εκλέχτηκα 4ο μέλος που είχε λίγο πολύ χαρακτήρα μπαλαντέρ. Και με απογοήτευση διαπίστωσα ότι η ώρα των συνεδριάσεων ήταν καταπληκτική για να πετάνε σαίτες, και τσαλακωμένα χαρτιά, τρελή ευκαιρία να κάνουμε φασαρία μέσα στην τάξη με τον καθηγητή να μας παρακολουθεί χωρίς να συμμετέχει, μιας και αυτή η ώρα ήταν δική μας ευθύνη.
Μια συνεδρίαση πέρασε έτσι, δεύτερη και στην τρίτη, παρά το ότι παραπονιόμουν για τη φασαρία στην τάξη, και ότι δεν έπρεπε να γίνεται χαβαλές, παραιτήθηκα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Πίστευα, βλακωδώς πάντοτε, ότι θα έκανε τους υπόλοιπους τουλάχιστον του πενταμελούς να δουν το λάθος και να βελτιώσουν τη διαδικασία. Πλανώμουν οικτρά. Από τους 4 κυρίους και 2 αναπληρωμτικούς, μόνο η γραμματέας μας έκανε προσπάθεια να δει το γιατί και να μου αλλάξει γνώμη. Μπορεί να μην της εξήγησα τη σκέψη μου καλά, μπορεί απλά να ήμουν υπερβολικά σοβαρός για 11χρονο. Δεν ξέρω, η ιστορία όμως έδειξε ότι κανείς δεν αντιλήφθηκε το πως και το γιατί. Και φυσικά κανείς δεν άλλαξε τίποτα. Οι συνεδριάσεις εξακολούθησαν να είναι χαβαλετζίδικες, και η φασαρία να ενοχλεί τις διπλανές τάξεις.
Μετά το γυμνάσιο τελείωσε, το λύκειο τελείωσε και αυτό και ο καθένας τράβηξε το δρόμο του.
Σήμερα ο Χρ. Βερελής παραιτείται για λόγους προσωπικούς. Μπορεί να είναι ένοχος, αλλά πιθανότατα δεν είναι. Και εφόσον δεν είναι κανείς δεν θα καταλάβει γιατί παραιτήθηκε, κανείς δεν θα δώσει σημασία, κανείς δεν θα ενδιαφερθεί ουσιαστικά, όσο αναλυτικά και να εξηγηθεί ο πρώην βουλευτής. Η αλήθεια είναι ότι κανένα από τους άμεσα ενδιαφερόμενους δεν ενδιαφέρει. Και κανενός δεν θα ιδρώσει το αυτί. Σε αυτό το παιχνίδι αρπαγής της εξουσίας, ο χαβαλές και ο χορός των εκατομμυρίων ευρώ έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

No comments:

Post a Comment