Friday, April 17, 2009

ΠΕΡΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διάβαζα ένα άρθρο σΤΑ ΝΕΑ για τους Ταλιμπάν και έφριττα με τα όσα γράφονταν εκεί, και στη συνέχεια άρχισα να διαβάζω τα σχόλια από κάτω και έφριξα ακόμα περισσότερο!!! Κάποια ανώνυμη Υ άφησε το εξής σχόλιο:


"Θυμαστε τον Παπαδιαμαντη και το μυθηστορημα του "Η δολοφονα"? Ειταν για μια γυναικα (απο αυτες που βοηθουν στη γεννα-δεν θυμαμαι πως λεγονται) η οποια ομως σκωτοναι τα κοριτσια-βρεφοι γιατι τα λυποταν εξαιτιας της μαυρης μηρας που τα περιμεναι σε μια αντι-θηλικια κοινωνια. Καλυτερα θανατος παρα μια ζωη καταπιεσης, αδικιας και εκμεταλεψης.
Επισης μιλοντας για το ρολο των γυναικων στην οργανομενη θρησκεια, σαν μικρο κοριτσι μουν ειχαν πει οτι αντιθετα με τα αγορια της ηλικιας μου, απαγορευοταν να μπω στο μερος του ναου που νομιζω λεγεται το "ιερον". Επισης, απαγορευοταν ποτε να γινω ιερεας. Η αισθηση προσβολης αυτων των περιορισεων ειναι ακομα νωπη. Δεν το παραδεχθηκα και ακομα δεν μπορω να παραδεχθω την σταση της εκκλησιας απεναντι στις γυναικες. Ουτε μπορω να καταλλαβω γιατι οι γυναικες δεχονται τετοιες προσβολες στον 21ον αιωνα. Γιαυτο τον λογο δεν θεωρω οτι η εκκλησια με θελει σαν μελλος της. Αν με ηθελε θα με τιιμουσε οπως τιμαει και τους ανδρες μελλη της (τουλαχιστον στην θεωρια). Οσο για τους αγριους της Ταλιμπαν....Νομιζω οτι ειναι απλος αιμοχαροις, και οσο πιο πολλυ αιμα χησουν τοσο πιο πολλυ αιμα θα θελλουν. Δεν νομιζω οτι ποτε θα ευχαριστηθουν με το βαθμο τρομοκρατιας του πληθησμου (ειδικα των γυναικων). Δηλαδη, μετα που θα φυλακισουν ολλες στα σπιτια τους, αγραμματες και τρομοκρατιμενες, τι θα βρουν για να τις εξσευτελησουν περισσοτερο? Ανατριχιαζω και με την στεψη. Θα καταντησουν στο τελος οπως οι Κινεζοι, που αφου αποβαλουν τα περισσοτερα θηλικα, δεν εχουν γυναικες για τους ανδρες τους, μαγαλος αριθμος των οποιων θα καταδικαστουν σε μοναχικη ςωη (πανεζυπνος λαος τελικα). Δεν μπορω να καταλαβω απο που πηγαζει ολο αυτο το μισος και ο φοβος αναντιων των γυναικων. Ναι μισος, το οποιο ειναι ολοφανερο, αλλα και φοβος, που δεν ειναι τοσο φανερο, αλλα νομιςω οτι ειναι η πηγη του μισους αυτου. Ενας παραλογος φοβος (γενικα των ανδρων προς στις γυναικες), που σαν γυναικα δεν μπορω να καταλαβω σε τι οφειλεται "

Τι να πρωτοαναφέρω, Για το όνομα του διηγήματος "Η Φόνισσα" που έγινε Δολοφόνα; Για τα άπειρα ορθογραφικά λάθη (ξ=ξσ!!!), την έλλειψη τόνων, για το ότι δεν θυμόταν πως λέγεται εκείνη η γυναίκα που ξεγεννά, (μαία - μαμή). Το μόνο θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι έχει διαβάσει ένα κλασσικό διήγημα, και το έχει κατανοήσει. Από κει και πέρα το Βατερλό της παιδείας μας βγάζει μάτια...

3 comments:

  1. Eeee... "δολοφόνα" δεν υπάρχει, λέμε "η δολοφόνος".

    Αυτό το γράφω για να σού δείξω ότι όλοι κάνουμε λάθη, λίγα ή πολλά, κι αυτό δεν αλλάζει την ουσία του λόγου και στην ουσία η -προφανώς αγράμματη - σχολιάστρια έχει πολύ δίκιο σε αυτά που λέει.

    Καλό Πάσχα εύχομαι, εκεί στα ξένα- αλήθεια, τί κάνεις εκεί;

    Σ;ο)

    ReplyDelete
  2. Ναι ξέρω ξέρω ότι δεν υπάρχει "δολοφόνα", και σίγουρα δεν θεωρώ ότι εγώ δεν κάνω λάθη. Αλλά το παρόν κείμενο, μου θύμισε ένα γραπτό τέστ που είχε την τύχη (;) να δω όσο σπούδαζα σε ΤΕΙ, και ήταν λίγο πολύ παρόμοιου στυλ με αυτό εδώ. Το παλικάρι εκείνο, είχε περάσει από δημόσια υποχρεωτική εκπαίδευση και είχε μπει σε ΤΕΙ με αξιώσεις να βγει κιόλας. Και το ερώτημα είναι: Τι έκανε τόσα χρόνια στα θρανεία; Ή για να το αντιστρέψω τι κάνανε τόσα χρόνια τα θρανεία (κράτος) για αυτόν; Και δεν είμαι από τους ανθρώπους που στην πρώτη δυσκολία θα βγουν στα κανάλια και θα αρχίσουν να ωρύονται για το κράτος που είναι απών και δεν τους βοηθάει, και μετά θα παν να μπαζώσουν και κάνα ρέμα. Ξέφυγα.

    Καλό Πάσχα και σε σένα.
    Στα ξένα ψάχνω για δουλειά. Για να δούμε :)

    ReplyDelete
  3. Καλή επιτυχία. Σε λίγο με βλέπω νά ρχομαι κι εγώ στην προσφυγιά... έτσι που το πάει η Ελλάδα μας. Με διώχνει κάθε μέρα.

    Σ;ο)))

    ReplyDelete