Wednesday, March 14, 2012

Φωτοβολταϊκά το νέο Βατερλώ/φούσκα της Ελληνικής οικονομίας;

Εδώ και λίγο καιρό εργάζομαι σε μια εταιρία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, από αυτές που ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια μόλις μύρισαν ζεστό επιδοτούμενο χρήμα.
Μην παρεξηγηθώ είμαι εντελώς υπέρ των Α.Π.Ε. όμως αυτό που οσμίζομαι ότι συμβαίνει τελευταία έχω την αίσθηση ότι μοιάζει πάρα πολύ με τις ένδοξες μέρες του χρηματιστηρίου του '99 με τον δείκτη να καλπάζει στα σύννεφα της οικονομικής ανόδου και όλοι μέχρι και το τελευταίο χωρίο να βρίσκονται σε απόσταση τσιγάρου από μια ΑΕΛΔΕ.

Σε αυτή την εταιρία λοιπόν, επικοινωνούμε με αγρότες προσπαθώντας να τους ψήσουμε να εγκαταστήσουν το ΦΒ τους από εμάς. Δεν είναι ότι σνομπάρουμε τα οικιακά στις στέγες, απλά τα αγροτικά έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.

Ο προβληματισμός μου έγκειται στο γεγονός ότι η πλοιοψηφία των αγροτών με τους οποίους συζητώ, δεν έχουν ιδέα από ΦΒ. Δεν τους αδικώ, ούτε εγώ γνωρίζω από φάρμακα πχ. Συνήθως με ρωτούν την προέλευση των πάνελ μας και των μετατροπέων. Δεν θέλω να φανώ σνομπ, αλλά όλα σχεδόν φτιάχνονται στην Κίνα ενώ σχεδιάζονται και ίσως συναρμολογούνται στην Ευρώπη για να το γράφουν στην ούγια. Οπότε τι σχέση έχει η χώρα προέλευσης εκτός της φήμης που θέλει τα Κινέζικα να είναι κατώτερης ποιότητας από τα ευρωπαϊκά, λες και η ΝΙΚΕ και οι άλλες φίρμες ένδυσης δεν έχουν εργοστάσια στην Ασία, ή λες και η Intel και η Apple δεν έχουν παραγωγικές μονάδες στην Κίνα. αφού το 99% των ηλεκτρονικών μας φτιάχνεται στην Ασία, δεν θα παράγουν ποιοτικά ΦΒ και μετατροπείς εκεί;

Βέβαια εδώ έχουμε και τους συνεταιρισμούς. Φήμες λένε ότι συνετερισμοί που έχουν αναλάβει να βοηθήσουν τους μη γνώστες αγρότες να εγκαταστήσουν ΦΒ τα έχουν κάνει πλακάκια με 4-5 εταιρίες (που λόγω προσέλευσης αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση) και υπερτιμολογούν την κατασκευή των πάρκων 100kW, ακόμα και 50000 ευρώ πάνω από τους υπόλοιπους.

Όταν λοιπόν ένας αγρότης το εγκαταστήσει μπορεί να βρεθεί να χρωστάει ακόμα και 250000 ευρώ ποσό που αποπληρώνει με τη λειτουργία του πάρκου. Και καλά ως εδώ θα μου πεις. Όμως εμείς δεν ζούμε στη Γερμανία, τη Γαλλία ή την Αμερική που έχουν σχετικά σταθερό νομοθετικό σύστημα. Εδώ στο Ελλάντα, μπορεί να ξυπνίσεις ένα πρωί για να μάθεις ότι μπήκε νέα φορολογία στα παπούτσια που έχεις ήδη αγοράσει και κρατάς στην ντουλάπα σου. Μπορεί να ξυπνίσεις με το μισό κεφάλι ξυρισμένο γιατί ο υπουργός οικονομικών αποφάσισε ότι πολλά μαλλιά = χοντρό πορτοφόλι άρα και φορολόγιση 50% κατά κεφαλήν.

Μέχρι τώρα για παράδειγμα γνωρίζαμε ότι οι εγγυημένες τιμές αγοράς του ρέυματος από ΦΒ θα έπεφταν κάθε χρόνο. Από τον Ιανουάριο όμως αν δεν κάνω λάθος άρχισαν να πέφτουν ανά εξάμηνο για τις νέες εγκαταστάσεις. Με αυτόν τον τρόπο και τη μέχρι τώρα εμπειρία μας κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ουσιαστικά ότι οι τιμές που πληρώνει η ΔΕΗ θα διατηρούνται για την 25ετία όπως ισχύει τώρα. Και αν η ΔΕΗ ή ο αρμόδιος υπουργός αποφασίσει ότι δεν γουστάρουν να πληρώνουν ακριβά το ρευμα από ιδιωτικά ΦΒ τι θα γίνει τότες;

Στάχτη και μπούρμπερη. Και θα μείνει ο αγρότης με το ΦΒ στο ένα χέρι και με το δάνειο στο άλλο χέρι να αποπληρώνει ένα μεγαλειώδες ποσό. Ή να αναγκαστεί να χάσει τα χωράφια και το σπίτι του για να το αποπληρώσει.

Αυτό είναι που με τρομάζει γιατί τότε όλοι θα πέσουν να φάνε την πράσινη ανάπτυξη τους θαυμαστές, τους χορηγούς και τους θιασώτες της.

No comments:

Post a Comment