Monday, April 19, 2010

Το αδιέξοδο της Ελλάδας με απλά λόγια

Η Ελλάδα έχει πέσει στο λούκι ενός υπερδανεισμένου νοικοκυριού που έχει χάσει το μπούσουλα με τα δάνεια και τα χρωστούμενα και έχει μπεί σε ένα φαύλο κύκλο που ονομάζεται πιο sic αναχρηματοδότηση του χρέους.

Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν απλό δανειολήπτη που έχει πάρει ένα δανειάκι, με ένα α% επιτόκιο και ο οποίος μην έχοντας την δυνατότητα να το αποπληρώσει, πληρώνει μόνο την ελάχιστη καταβολή που αντιστοιχεί στους τόκους.
Έστω ότι αρχικά δανείστικε 1000 ευρώ. το ποσό ανατοκίζεται μηνιαίως με 5%.
τον πρώτο μήνα θα χρωστάει 1000 +1000*5% = 1050 ευρώ.
Αν η ελάχιστη καταβολή κάθε μήνα είναι οι τόκοι ήτοι 50 ευρώ, ο δανειολήπτης που θα τους εξοφλήσει θα χρωστάει 1050-50 ευρώ = 1000 ευρώ.

Αν ο δανειολήπτης συνεχίζει αυτή την τακτική για 2 χρόνια για παράδειγμα,
τότε θα έχει δώσει στην τράπεζα υπό μορφή τόκων 50*24 = 1200 ευρώ και θα χρωστάει και όλο το αρχικό κεφάλαιο των 1000 ευρώ. Όσο καιρό και να δίνει την ελάχιστη δόση ο δανειολήπτης, δεν πρόκειτε ΠΟΤΕ να ξεμπερδέψει με την τράπεζα.

Αν στο μεσοδιάστημα έχει λάβει και επιπλέον δάνειο γιατί δεν τα βγάζει πέρα, τότε γάμισε τα.

Αν κιόλας κάθε κάποιο χρονικό διάστημα πχ μερικά χρόνια πρέπει αναγκαστικά να επιστρέφει το αρχικώς δανεισμένο κεφάλαιο (λέγε με "λήξη ομολόγων") χωρίς βέβαια να το διαθέτει, τότε θα πρέπει να ξαναδανειστεί για να καταφέρει να το επιστρέψει και να μην του πάρουν το σπίτι για παράδειγμα.

Αν τώρα βάλουμε στη θέση του απλού δανειολήπτη την Ελλάδα, έχουμε μια ακριβή εικόνα των γεγονότων. Αν προσθέσουμε το γεγονός ότι ένας ελλειματικός προυπολογισμός σημαίνει ότι το έλλειμα πρέπει να καλυφθεί με δανεικά, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε πως φτάσαμε να χρωστάμε 300 δις ευρώ.

Αναρωτιέμαι πόσα χρήματα έχουμε δώσει σε τόκους μέχρι τώρα.

Update:
Η Καθημερινή δίνει λεπτομέριες

No comments:

Post a Comment