Monday, June 1, 2009

ΠΕΡΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ανακάλυψα πρόσφατα το academicearth.org στο οποίο ανεβαίνουν σε βίντεο μαθήματα πανεπιστημιακού επιπέδου από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. MIT, Yale, Harvard, Berkeley, Stanford, Princeton ανεβάζουν γνώση στο Διαδίκτυο για όλους όσους έχουν πρόσβαση και καλή σχετικά γνώση αγγλικών να παρακολουθήσουν και να μάθουν. Δεν θα αποκτήσουν πτυχίο, από τα εν λόγω πανεπιστήμια (δυστυχώς) αλλά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαλέξεις σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων. Από κλασική μηχανική έως ψυχολογία.

Εμείς εδώ από την άλλη, προχτές μόλις έμαθα από άτομο που φοιτά στο πολυτεχνείο, ότι κάθε μάθημα έχει ιστοσελίδα, αλλά την κρατούν κρυφή και δεν τη δημοσιεύουν online για να πηγαίνουν οι μαθητές στο μάθημα από όπου και θα του αποκαλυφθεί ως άλλος Ιωάννης, η πόρτα από την οποία θα μπορούν να μάθουν τα εσώτερα μυστικά του κάθε μαθήματος. Είναι πασιφανές ότι κάτι δεν πάει καλά με το πανεπιστήμιο μας.
Βγάζω το καπέλο λοιπόν σε όλους εκείνους που σπεύδουν να υιοθετήσουν τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας για το καλό ολοένα και περισσοτέρων ανθρώπων. Αν καταφέρει και ο Nicholas Negreponde και το OLPC να επιτύχουν τους στόχους τους, τότε ίσως η απέραντη αποθηκευμένη και δωρεάν προσβάσιμη γνώση να βγάλει από το σκοταδισμό και την οπισθοδρόμιση τον τρίτο κόσμο (και μαζί με εκείνους και εμάς...

No comments:

Post a Comment