Wednesday, April 11, 2012

ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ

Η βλαμμένη ιστοσελίδα του διαδυκτιακού ΒΗΜΑτος έχει ένα απαράδεκτο χαρακτηριστικό. Κάνει αυτόματα ανανέωση όποτε της καπνίσει. Όχι μόνο η κεντρική, αλλά και τα άρθρα. Σήμερα έκανε ανανέωση την ώρα που έγραφα ένα σχόλιο με αποτέλεσμα το σχόλιο να χαθεί. Να χαθούνε και οι κατασκευαστές της σελίδας. Φαντάζομαι προσπαθούν ανεπιτυχώς να στείλουν αναγνώστες στο έντυπο ΒΗΜΑ. Βρε ΟΥΣΤ.

Το σχόλιο που ήθελα να κάνω αφορούσε στο κείμενο με τίτλο Πράσινο Παραεμπόριο. Σε αυτό ο κ Ν. Κωστόπουλος (φέρελπης πολιτικός) εκφράζει τη γνώμη ότι οι ρακοσυλέκτες με τις πρακτικές τους στερούν από το δημόσιο φόρους.
Επειδή διανύουμε περίοδο εκλογών όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να λέμε και ό,τι μαλακία μας έρθει στο κεφάλι. Δεν ξέρω πως ακριβώς γίνεται η διαδικασία της πληρωμής μετάλλων σκραπ, αλλά όταν ήμουν πιτσιρίκι, μάζευα κουτιά αλουμινίου και ο πατέρας μου τα πήγαινε σε εργοστάσιο ανακύκλωσης κάπου στον Κηφισό και εγώ έβγαζα χαρτζιλίκι. Μεγάλος όντας έχω περάσει κάμποσες φορές έξω από το εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Μαρούσι, όπου σε φωτεινή επιγραφή διαφημίζουν, 1 ευρώ για κάθε κιλό αλουμινίου. Δεν ξέρω αν κόβουν απόδειξη, όμως θεωρώ ότι δεν χρειάζεται. Γιατί; Το απορριπτόμενο κουτάκι αλουμινίου ή ό,τι άλλο σκράπ θα καταλήξει σε χωματερή αν δεν το πάει κάποιος για ανακύκλωση.( Η διαλογή μπορεί είτε να γίνει στην πηγή, είτε στην χωματερή από τους εκεί εδρεύοντες). Έτσι το κράτος έχει μηδέν έσοδα αν το κουτί δεν ανακυκλωθεί και πολλά έξοδα αν ταφεί σε χωματερή για την ανάγκη εξεύρεσης νέων ΧΥΤΑ, ΧΥΔΗ κλπ. Επίσης το κουτάκι του αλουμινίου έχει βγει από τη γη ως πρώτη ύλη και μέχρι να γίνει κουτάκι και να πουληθεί σε κάποιο σουπερμαρκετ έχει περάσει από διάφορα στάδια αγοραπωλησιών με τελευταίο εκείνο του καταναλωτή που πληρώνει 23% φπα για να απολαύσει το αναψυκτικό του. (Δεν γνωρίζω αν οι δήμοι όταν στέλνουν υλικά για ανακύλκωση έχουν έσοδα από αυτά, όμως έτσι και αλλιώς πληρώνουμε δημοτικά τέλη για τα απορρίματα οπότε δεν θα ήταν απαραίτητο).
Συνεπώς το κράτος έχει λάβει έσοδα από διάφορους φόρους μέχρι την λήξη της ζωής του κουτιού. Η ωφέλιμη ζωή του οποίου λήγει μέ την κατανάλωση του περιεχομένου του.

Από την άλλη έχουμε ένα παντελώς ανεύθυνο κράτος που δεν είναι σε θέση να προτείνει ή να επιβάλει τυπικές διαδικασίες διαχωρισμού και ανακύκλωσης απορριμάτων στην πηγή (το σπίτι, το χώρο εργασίας). Με αποτέλεσμα αυτό να γίνεται είτε μηχανικά ή με το χέρι στα κέντρα διαλογής είτε απο ρακοσυλλέκτες στην πηγη (μπλε κάδους).

Ο κ Ν. Κωστόπουλος είναι τελείως φάουλ γιατί ο ρακοσυλλέκτης επιτελεί έργο το οποίο αδυνατεί να επιτελέσει το κράτος. Επίσης κάνοντας αυτή τη δουλειά, δεν κλέβει, δεν εγκληματεί και δεν ζητιανέυει για να βγάλει τα προς το ζην όπως φαίνεται ότι θα προτιμούσε ο κ Κωστόπουλος αντί να "κλέβει φόρους από το κράτος". Και να σημειώσω ότι θα πληρώσει και ΦΠΑ για να αποκτήσει τα προς το ζην. Με τέτοιες "λογικές" ο (παράνομος) μετανάστης διώκεται σε τέτοιο περιθώριο που ούτε να πουλήσει μαϊμούδες μπορεί, ούτε όμως και να ψάξει στα σκουπίδια για να ζήσει. Και ας μην ξεχνάμε ότι οι πρόσφατες κυβερνητικές πρακτικές και συμφωνίες έχουν σπρώξει στους κάδους και γηγενείς. Ας πούμε όμως για χάρη ευκολίας ότι μόνο οι μετανάστες εφοδεύουν στους κάδους.
Το ίδιο το κράτος όμως λόγω της παντελούς έλλειψης σοβαρότητας σε όλους τους τομείς και ειδικά απέναντι στα απορρίματα, αναγκάζεται να πληρώνει πρόστιμα για τις νόμιμες και παράνομες χωματερές, να έρχεται σε σύγκρουση με τους κατοίκους της Κερατέας για το νέο ΧΥΤΑ και άλλα τραγελαφικά.
Επίσης ο κ Κωστόπουλος αγνοεί (ηθελημένα ίσως) ότι η μαφία του σκράπ έκλεψε μεγάλες ποσότητες μετάλλων (σηδηροτροοχιές και μηχανές) από τον ΟΣΕ, και κλέβει καθημερινά καπάκια υπονόμων, καλώδια και μετασχηματιστές της ΔΕΗ και του ΟΣΕ. Ενώ οι σκραπατζίδες αγοράζουν τα κλοπιμαία παρά το γεγονός ότι είναι καθίστανται κλεπταποδόχοι. Κανένας έλεγχος και καμία ποινή για το θέμα.

Με άλλα λόγια, δεν είναι οι ρακοσυλλέκτες των μπλε κάδων το πρόβλημα μας σε αυτή τη χώρα, παρά το γεγονός ότι "βρωμίζουν" κατά τα φαινόμενα την βορείων προαστίων αισθητική του κ Κωστόπουλου. Ίσα ίσα που βοηθούν στην ελλάτωση του όγκου των απορριμάτων που καταλήγους στις χωματερές επεκτείνοντας την ωφέλημη ζωή τους. Αποτελούν όμως ένα εύκολο θύμα ενδεχομένως και ρατσιστικής αντιμετώπισης προς άγρα ακροδεξιών και αντιμεταναστευτικών ψήφων από τον κ. Κωστόπουλο που ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα για τα διαφυγόντα κέρδη από φόρους του δημοσίου. Όπως έλεγε και ο ΓΑΠ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Πάμε λοιπόν να τα τα πάρουμε από τους ρακοσυλλέκτες.

Δεν ντρεπόμαστε λιγάκι λέω εγώ.

ΥΓ βλέποντας και τη σχετική ανάρτηση στο φεισμπούκι του, και κάποια από τα σχόλια από κάτω, είδα ότι κάποιος κάνει το σχόλιο ότι τα τρίκυκλα και οι αθίγκανοι και παλιατζήδες δεν είναι άστεγοι. ΣΑΦΩΣ. Εγώ όπως και από ότι μου φαίνεται ο Κωστόπουλος δεν μιλάει για αυτούς. Μιλάει για τους μετανάστες με τα καρότσια από σούπερμαρκετ. Γιατί αυτοί είναι τα εύκολα θύματα. Σιγά μη μπορεί να τα βάλει με τους υπόλοιπους
ΥΓ2 Οι παλιατζίδες και οι παλαιοπώλες είναι άλλη πονεμένη ιστορία που πουλάνε τα προϊόντα στο μοναστηράκι πχ και δεν κόβουν αποδείξεις ούτε και καταβάλουν ΦΠΑ προφανώς. Και δεν έχετε παρά να κατεβείτε μια βόλτα στο Μοναστηράκι στους μαγαζάτορες της Αβησσυνίας και της Κυνέτου και να ζητήσετε απόδειξη.

No comments:

Post a Comment