Wednesday, July 14, 2010

πως να βελτιώσετε την ψύξη του φορητού αν το ανεμιστηράκι χτυπάει υπερωρίες

Πριν από 2 χρόνια είχα δώσει 2 μηνιάτικα για να αγοράσω ένα λάπτοπ. Καλό ήταν σε γενικές γραμμές και ακόμα το χρησιμοποιώ. Δεν ήταν κανένα υπερμηχάνημα αλλά τη δουλειά του την έκανε ικανοποιητικά.
Αυτό που με είχε ενοχλήσει όμως ήταν το ότι κάθε φορά που έτρεχε κάποια εφαρμογή που απαιτούσε παραπάνω από το σύνηθες ισχύ, βίντεο πχ, ή κανένα παιχνίδι, ή 10-20 υποπαράθυρα στον firefox ή τον chrome το ανεμιστιράκι του δούλευε υπερωρίες ακόμα και μετά το κλείσιμο των ενεργοβόρων παραθύρων.
Το πράγμα σήκωνε έλεγχο και σκέφτηκα αρχικά να βάλω καινούρια θερμοαγώγιμη σιλικόνη για καλύτερη απαγωγή της θερμότητας.
Όταν έβγαλα το ψυγείο παρατήρισα ότι ενώ στον επεξεργαστή, ακουμπούσε απευθίας η μεταλική επιφάνεια του ψυγείου, στον επεξεργαστή γραφικών είχε ένα μαλακό μαξιλαράκι το οποίο έφερνε σε επαφή GPU και ψυγείο. Υπέθεσα ότι κατασκευαστικά ήταν δύσκολο να υπολογίσουν τα πράγματα έτσι ώστε το CPU και το GPU να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και να κάνουν σωστή επαφή με το ψυγείο, και για να το έχει έτσι ο κατασκευαστής ξέρει τι κάνει, αλλά δυστυχώς δεν είναι πάντα έτσι.

Έβαλα νέα θερμοαγώγιμη σιλικόνη και δεν είδα προκοπή. Μετά όμως μου ήρθε η θεία φώτιση. Έπρεπε να βάλω ένα κομμάτι χαλκού κατάλληλου πάχους ανάμεσα στο GPU και το ψυγείο, έτσι ώστε να πατάει σωστά και το CPU και το GPU.

Η μέθοδος που ακολούθησα είναι λόγο μπακάλικη, αλλά εκ του αποτελέσματος έχω να πω ότι δουλεύει.
Η ερώτηση είναι: που θα βρω κομμάτι χαλκού ίσιο, λεπτό με μικρές διαστάσεις που να μπει ανάμεσα στο επεξεργαστή γραφικών και το ψυγείο;

μία συζήτηση που βρήκα ψάχνοντας, άλλα δεν θυμάμαι που σε παρόμοιο πρόβλημα πρότεινε τη χρήση του επίπεδου μέρους ενός τερματικού χαλκοσωλήνα (μετά από κόψιμο) στο οποίο έλεγε ότι έχει ιδανικό πάχος.













Ήμουν στο τσακ να αγοράσω ένα και να αρχίσω τα κόψε ράψε, όταν μου ήρθε ιδέα. Πήρα ένα penny το έβαλα στις γραμμές του τραμ και βουαλά! είχα ένα μικρό επίπεδο κομμάτι χαλκού! μάλιστα χρησιμοποίησα ένα παλιό του 1970 τα οποία έχουν περισσότερη ποσότητα χαλκού.

Δυστυχώς, το πάχος του νομίσματος αν και μικρότερο από το κανονικό, δεν ήταν ομοιόμορφο. Λύσεις σε αυτό το πρόβλημα θα ήταν ίσως να βάλω 2-3 νομίσματα στη σειρά κολητά το ένα στο άλλο ελπίζοντας ότι το μεσαίο θα παραμορφωθεί ομοιόμορφα. Αλλά δεν είχα εκείνη τη στιγμή επιπλέον κέρματα να δοκιμάσω. Οπότε δοκίμασα αυτό που είχα, με προσθήκη θερμοαγώγιμης σιλικόνης.

Δικαιώθηκα πανυγηρικά. Το ανεμιστιράκι πήγε διακοπές, αν και καλοκαίρι και ηρέμισαν τα αυτιά μου. Βέβαια, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα...
Ενδέχεται να μην κάνει καλή επαφή ούτε ο κεντρικός επεξεργαστής ούτε και ο επεξεργαστής γραφικών με το ψυγείο. Πάντως μετά από 3 εβδομάδες λειτουργίας δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Αν το δοκιμάσετε όμως το κάνετε με δική σας ευθύνη.

No comments:

Post a Comment