Wednesday, November 25, 2009

Οικονομία και λαϊφσταϊλ

Κομμάτι από ATHENS VOICE / Φώτης Γεωργελές / 05.11.2009

"Μεσημέρι, Κολωνάκι, καφέ στην πλατεία.

Είναι αποκλεισμένο περιμετρικά, μπράβοι σε σχήμα Π, περαστικοί κοιτάζουν περίεργοι το θέαμα.
Στη μέση αυτός, μαύρο κοστούμι, μαύρο πουκάμισο,όρθιος μιλάει στο κινητό.Πίσω του άλλος μπράβος, κρατάει στα χέρια ευλαβικά το πούρο.
Γυρνάει, τραβάει μια ρουφηξιά, συνεχίζει, ο κολαούζος το κρατάει, περιμένει την επόμενη ρουφηξιά.
Μπράβος πούρου, επαγγέλματα του μέλλοντος.Φθινοπωρινό μεσημέρι στο κέντρο της πόλης, η δημόσια επίδειξη της αήττητης ηλιθιότητας.
Είναι πλούσιος.Έχει πολλά λεφτά, από πού, απροσδιόριστο.
Οι πλούσιοι αυτής της χώρας δεν κάνουν, έχουν.Κάτι γενικώς, καράβια, προμήθειες, λαθρεμπόριο πετρελαίου, πλαστά τιμολόγια, ποδοσφαιρικές ομάδες-πλυντήρια, αγοραπωλησίες παικτών, εικονικά συμβόλαια, πουλάει φάρμακα στα νοσοκομεία στην τριπλάσια τιμή, εισαγωγή από την Κύπρο, εκμεταλλεύεται εμπορικά ακίνητα της εκκλησίας, καταπατάει δημόσιες εκτάσεις, χτίζει στη Μύκονο συγκρότημα κατοικιών με συνέταιρο γνωστό πολιτικό, αλλαγές συντελεστή δόμησης μόνο για την περίπτωσή του, έχει αναλάβει τη διαφημιστική καμπάνια υπουργείων, διαχειρίζεται τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων, πουλάει τηλεοπτικά κανάλια που του χαρίζει το κράτος, αύξηση κεφαλαίου, τραπεζική εγγύηση, δάνεια, offshore εταιρείες, κωδικοί, μπράβοι.Πούρα.

Χοντρός σβέρκος.Οι περαστικοί απολαμβάνουν το θέαμα.Κουνάνε το κεφάλι ειρωνικά.Το θέμα είναι τα λεφτά, αυτό μου είπε κι ο μπαμπάς, Τζούλια.Μια χώρα που δεν παράγει τίποτα και έχει τόσους πολλούς πλούσιους.Δεν δημιουργούν αλλά έχουν διασυνδέσεις.Σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις.Βιτρίνες.Ταμίες.
Μεταφορά χρήματος, όχι δημιουργία πλούτου.Δεν βγάζουν χρήματα, υπεξαιρούν.Οι πλούσιοι ξέρουν πολύ καλά από πού προέρχονται τα χρήματά τους.Τα αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι ως προϊόν εγκλήματος.Τα τρώνε γρήγορα και επιδεικτικά.
Όπως οι γκάνγκστερ.Σε ολόκληρο τον κόσμο μόνο δύο άρχουσες τάξεις έχουν υιοθετήσει ως τρόπο ζωής το lifestyle της κολομβιάνικης μαφίας.Οι Ρώσοι ολιγάρχες και οι Έλληνες πλούσιοι.Θηριώδη τζιπ στα στενά δρομάκια, παρκαρισμένες πόρσε στα κλαμπ, αστυνομική προστασία, γουόκι τόκι, μπράβοι, ημίγυμνες ξανθιές, χοντροί σβέρκοι.
ΚΔΟΑ.
Κτηνώδης δύναμη ογκώδης άγνοια."


Είμαστε καταδικασμένοι;
Τα έσοδα του δημοσίου προκύπτουν από φόρους πάνω σε όλους τους πολίτες για να μπορεί να πληρώνει τους εργαζομένους του, να πληρώνει για επενδύσεις, για δημόσια υγεία, για δημόσια παιδεία, για υποδομές, για συντάξεις.

Η Ελλάδα ως χώρα τα έσοδα που έχει προέρχονται από χρήματα που μπαίνουν στην χώρα από το εξωτερικό. Από εξαγωγή προϊόντων (πρώτες ύλες και αγροτικά προϊόντα ίσως), που πωλούμε, από τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα, από Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και στέλνουν ή επενδύουν τα χρήματα τους στην Ελλάδα (υπάρχουν ακόμα τέτοιοι;)

Υπάρχουν άλλες πηγές εσόδων; Δεν μου έρχεται καμία.

Και τα έξοδα; Ποια είναι τα έξοδα μας; Τα πάντα φαντάζομαι. Πετρέλαιο, βιομηχανικός εξοπλισμός, ηλεκτρικές συσκευές, οχήματα παντός είδους, όπλα, είδη ένδυσης- υπόδησης, τρόφιμα, φάρμακα, ακόμα και ηλεκτρική ενέργεια από Ιταλία - Βουλγαρία.

Είναι προφανές ότι όσο ξοδεύουμε για εισαγωγές περισσότερα από τα έσοδα μας θα χρεωνόμαστε ολοένα και περισσότερο και θα βυθιζόμαστε στα $κ@τ@ ολοένα και πιο πολύ.

Όσο δεν μπορούμε να παράγουμε προϊόντα τα οποία να ανταγωνίζονται τα υπόλοιπα ομοειδή στην παγκόσμια αγορά, όσο νομίζουμε ότι μπορούμε να τα βγάζουμε πέρα μόνο προσφέροντας υπηρεσίες, όσο δεν παράγουμε προϊόντα προστιθέμενης αξίας, όσο δεν επενδύουμε σε έρευνα, όσο αφήνουμε μικροσυμφέροντα να μας διασύρουν και να μας παρασύρουν σε ολέθριες πρακτικές, όσο φοροδιαφεύγουμε τόσο είμαστε άξιοι να πτωχεύσουμε και να έχουμε πάνω στο σβέρκο μας ένα Γερμανό έναν Γάλλο, ακόμα και Κινέζο ή Αμερικανό.
Βλέπεις το χρήμα δεν έχει πατρίδα πατριδοκάπηλε εθνικιστή γιατί και συ μέρος του προβλήματος είσαι

update: Το μόνο ίσως προϊόν που μας κρατάει στον αφρό της σήψης είναι ο τουρισμός. Η Ελλάδα είναι πόλος έλξης για τους τουρίστες λόγω κλίματος και γεωγραφικής κατανομής. Όμως ο τουρισμός δεν είναι ανελαστικό προϊόν και επίσης απαιτεί επενδύσεις σε υποδομές αλλά και χαρακτήρα. Τι στο διάκο να κάνω ένα ξενοδοχείο 30 αστέρων αν το προσωπικό του είναι χάλια; Πόσο μάλλον όταν τα καταλύματα μας δεν είναι ούτε ποιοτικά, ούτε οι διαχειριστές τους ευχάριστοι και επιπλέον είναι ακριβά; Αλλά τόσο μας κόβει και είναι εξοργιστικά η βλακεία μας!

No comments:

Post a Comment