Friday, January 2, 2015

Επισκευή παραθύρου στο Renault Modus

Τις προάλλες ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος από το ηλεκτρικό παράθυρο του συνοδηγού και αυτό σταμάτησε να ανεβοκατεβαίνει. Το μοτέρ όμως ακουγόταν να λειτουργεί κανονικά.
Ρίχνοντας μια ματιά ονλάιν, η περιγραφή ταίριαζε στο σπάσιμο ενός κλιπ που κρατά το παράθυρο σταθερά πάνω στο μηχανισμό.

Το εξάρτημα της φωτογραφίας:

Αμέσως παρείγγειλα ένα από το Ebay από το Ηνωμένο Βασίλειο, πιστεύοντας ότι θα έρθει σχετικά γρήγορα, ενώ ρώτησα και ένα συνεργείο, που μου είπε, ~100 ευρώ ο μηχανισμός, και 20-25 η εργασία.

Το εξάρτημα ίσως και λόγω γιορτών έκανε 2-3 βδομάδες να έρθει, οπότε παρείγγειλα και ένα σετάκι από το Ebay από έναν πωλητή στην Τουρκία.

Το τούρκικο σετ, ήρθε περιέργως πιο γρήγορα από το βρετανικό.






Όπως και να έχει, περίμενα μια μέρα χωρίς βροχή και πολύ κρύο και ξεκίνησα την επισκευή.

Χρειάζονται, ενα Τ15 και ένα Τ20 ή Τ25 για τις βίδες που κρατάν το πάνελ πάνω στην πόρτα και ένα καρυδάκι Νο10 για τα παξιμάδια που κρατάν το μηχανισμό πάνω στην πόρτα. Χρειάζεται να αφαιρεθούν 2 βίδες στο κάτω μέρος της πόρτας, η βίδα πίσω από το χερούλι που μηχανισμύ της πόρτας, και η βίδα μέσα από τη χούφτα της πόρτας.
Πρέπει να αφαιρεθούν τα βύσματα του διακόπτη του παραθύρου, του ηχείου, και στη συνέχεια το βύσμα του μηχανισμού του παραθύρου.
Μεταξύ πόρτας και πανελ, υπάρχει ένα αφρώδες πλαστικό για μόνωση από τον αέρα και τον θόρυβο. Αυτό δυστυχώς θα πρέπει να κοπεί για να βγει, και στη συνέχεια να κολληθεί με ταινία.




Δεν έβρισκα καλή μεγάλη φωτογραφία του μηχανισμού, οπότε έβαλα ενός Scenic, που μοιάζει πολύ.

Το μοτέρ, συγκρατείται πάνω στο "τόξο" με 3 βίδες,. Χρειάζεται να τις αφαιρέσει κανείς για να μπορέσει να βάλει το πλαστικό εξάρτημα με τα συρματόσχοινα στη θέση του.

Στο κάτω μέρος του μηχανισμού, υπάρχει ένας τανυστήρας με ελατήριο, που βγαίνει σχετικά εύκολα από τη θέση του, οπότε θέλει λίγη προσοχή.

Υπάρχει ένα εξαιρετικό βίντεο στο youtube Που δείχνει αναλυτικά τη διαδικασία. Εγώ δεν χρειάστηκε να αφαιρέσω το μοτέρ από το ράουλο που τυλίγει τα συρματόσχοινα.




Χρειάζεται λίγη προσοχή και με παίδεψε λιγάκι το γεγονός ότι το πλαστικό εξάρτημα που έσπασε, έχει μια προεξοχή που μαγκώνει σε μια τρύπα το κάτω μέρος του τζαμιού.

Το τζάμι, καθώς ανεβοκατεβαίνει, γλυστράει σε 2 οδηγούς στα δεξιά και αριστερά της πόρτας.Αν δεν μπαίνει σωστά μέσα σε αυτούς τους οδηγούς, δεν μπορεί να τοποθετηθεί πάνω στο μηχανισμό. Ο οδηγός του τζαμιού δίπλα στην κλειδαριά είναι άμεσα ορατός, ενώ ο οδηγός στον καθρέφτη της πόρτας είναι κρυμένος και μόνο δια της αφής έβαλα το τζάμι στη θέση του.

Βίδωσα στη θέση του τον μηχανισμό με το πλαστικό εξάρτημα στη μέση περίπου της διαδρομής και αφού μπήκε εκεί, ήταν παιχνιδάκι να μπεί το πλαστικό εξάρτημα στην τρύπα του τζαμιού.

Να σημειωθεί, ότι το μοτέρ δεν λειτουργεί από το διακόπτη του οδηγού, αν ο διακόπτης του συνοδηγού δεν είναι στη θέση του. Αυτό μπορεί να είναι προφανές στους ηλεκτρολόγους, αλλά εγώ δεν είμαι ηλεκτρολόγος :)

Μου πήρε καμιά ώρα περίπου από την αρχή μέχρι το τέλος. Αν χρειαστεί να το ξανακάνω, θα πάρει σίγουρα λιγότερο.

Να και το σπασμένο εξάρτημα.
Το μαύρο λάστιχο χρειάζεται για να σφηνώσει απαλά το τζάμι στο πλαστικό και να μην έχει κραδασμούς.

No comments:

Post a Comment