Thursday, February 28, 2013

Θερμοκήπιο με παλιά αλουμίνια από το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ' οίκον

Με το το πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ'οίκον πολλοί θα σπεύσουν να αλλάξουν τα αλουμίνια στα σπίτια τους και καλά θα κάνουν. Τι γίνεται όμως με τα παλιά αλουμίνια που θα πεταχτούν; Είτε είναι μονά τζάμια είτε είναι διπλά; Θεωρητικά τα παίρνει ο αλουμινάς και στέλνει τα πλαίσια για ανακύκλωση ενώ και τα τζάμια θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν από τον τζαμά. Ένας όμως που ρώτησα αν παίρνει τα (διπλά) τζάμια πίσω για να τα χρησιμοποιήσει μου είπε ότι δεν γίνεται γιατί είναι δύσκολο αφενός να χρησιμοποιηθούν ως έχουν, και αφετέρου να κοπούν για να γίνουν κάτι άλλο. Οπότε μένω εγώ με την απορία. Ανακυκλώνουμε γυάλινα μπουκάλια μεν αλλά τι κάνουμε τους γυάλινους υαλοπίνακες δε;

Και τότε είχα μια επιφοίτηση! Θερμοκήπιο. Φακ γεα!

Θυμάμαι το πάλαι ποτέ, έκανα ένα μάθημα για εκμετάλλευση ενέργειας σε θερμοκήπια. Σε αυτό συμπεριελάμβαναν το κόστος κατασκευής του θερμοκηπίου από διάφορα υλικά. Γυαλί με στήριξη από αλουμίνιο, σκληρό διαφανές πλαστικό με πιο απλή στήριξη, και πλαστική μεμβράνη σε καλάμια κατά σειρά κόστους.
Μετά είχα πάει στο χωριό όπου ένας μπάρμπας μου εκεί είχε ένα θερμοκήπιο μεμβράνης με καλάμια η οποία είχε κιτρινίσει από τον ήλιο. Λίγο καιρό μετά κατασκευάστηκε στην περιοχή ένα θερμοκήπιο (μάλλον) με τζάμι. Όπως και να έχει μου ήρθε η ιδέα ότι τα παλιά τζάμια-αλουμίνια θα μπορούσαν με λίγα επιπλέον υλικά και μικρό κόστος να φτιάξουν ένα μικρό θερμοκήπιο DIY σε ένα χωράφι ή στο σπίτι στο χωριό. Αντί να τα καβατζώσει ο αλουμινάς που δεν θα σου δώσει φράγκο, στείλτα στο χωριό αν πιάνουν τα χέρια σου και στήσε ένα μικρό θερμοκήπιο.
Στη δική μου περίπτωση με τα τζάμια που είναι προς αλλαγή μπορώ να φτιάξω ένα θερμοκήπιο τραπεζοειδούς μορφής,
       ________
    /|            |\
  /  |            |  \
/__|_______|__\
με συρόμενη οροφή και πλαϊνά. Το πως θα κλείσω τις πλευρές του τραπεζίου είναι ένα ανοιχτό ερώτημα, αλλά λίγο ξύλο ή πλαστικό θα έκανε δουλειά νομίζω.
Οπότε θα μπορούσε κανείς να επαναχρησιμοποιήσει υλικά χιλιάδων ευρώ που θα πετάγονταν ή θα πήγαιναν για ανακύκλωση βγάζοντας λεφτά στον Μυτιληναίο πχ φτιάχνοντας κάτι μερακλίδικο.

No comments:

Post a Comment