Δεν θα πω ψέματα, οι τίτλοι για την κατάληψη της Νομικής με ξένισαν κάπως. Ξύπνησε μέσα μου το εθνικιστικό (;) γονίδιο. Μετά έκατσα και το σκέφτηκα καλύτερα. Συμπέρασμα θα βγει όταν τελειώσει η κατάληψη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Και τι πειράζει και αν κατέλαβαν μετανάστες τη Νομική; Τίποτα. Οι Έλληνες φοιτητές γιατί τόσα χρόνια είχαν το μονοπώλειο; Σε μια κατπιταλιστική και φιλελεύθερη κοινωνία δεν υπάρχουν μονοπώλεια μόνο ανταγωνιστές (και καρτέλ) οπότε μόλις έσπασε ένα Ελληνικό μονοπώλειο. Αυτά θα έπρεπε να είναι καλά νέα. Αντίθετα όμως τα παραδοσιακά ΜΜΕ πέσαν να τους φάνε και να εκφράζουν απόψεις ακόμα και για κατάργηση του ασύλου. Για φαντάσου. Τόσα χρόνια, τόσες καταλήψεις, τόσες καταστροφές, τόσες κλοπές, τόσα εκκατομύρια ευρώ ζημιές, τόσες "μάχες" διαφόρων με αστυνομικούς και αναμεταξύ τους, το χτίσιμο του πρύτανη μέσα στο γραφείο, η ανακάλυψη εργαστηρίου μολώτοφ μέσα σε πανεπιστήμιο, η ανακάλυψη χασισοφυτείας μέσα σε πανεπιστημιακό κήπο, τόσες άνομες πράξεις από πρυτάνεις, φοιτητές, άσχετους και τώρα λένε ότι θα καταργηθεί το άσυλο από 200-300 μετανάστες που διεκδικούν το αυτονόητο. Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης! Και ποιος πιο δημοκρατικός τρόπος υπάρχει εκτός από την κατάληψη ενός δημόσιου κτιρίου το οποίο τόσοι και τόσοι έχουν εκμεταλλευτεί κατά το παρελθόν;
Προφανώς λίγοι πιάνουν το υπονοούμενο και ακόμα λιγότεροι ενδιαφέρονται.
Οι ανθρωποι αυτοί δεν διεκδικούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης μόνο στην Ελλάδα. Τις διεκδικούν κυρίως για τις χώρες από όπου προέρχονται. Το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, οι χώρες της Αφρικής είναι περιοχές με έντονη πολιτική και οικονομική αστάθεια. Περιοχές στις οποίες έλυναν και έδεναν "άλλοι" και όχι οι ίδιοι οι πολίτες με αποτέλεσμα σφαγές, πολέμους και καταλήστευση χωρών κλπ κλπ.
Επίσης είναι παραπάνω από προφανές ότι οι μετανάστες αυτοί κοινωνικοποιήθηκαν στην Ελλάδα. Είναι εξαιρετικό το γεγονός ότι μπορούμε να πάρουμε μαι χούφτα ανθρώπων με διαφορετικές αντιλήψεις και να τους κάνουμε σαν τα μούτρα μας. Σημαίνει επίσης ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στην Ελλάδα δεν λύνονται χωρίς φοβέρα. Όπως βέβαια και τα προβλήματα των Ελλήνων στην Ελλάδα.
Οι άνθρωποι αυτοί διεκδικούν το αυτονόητο. Να μπορούν να ζουν όπως και εμείς. Έντιμα, ήσυχα, και όχι απλώς να επιβιώνουν φοβούμενοι και τη σκιά τους κάθε μέρα. Να μπορούν να ζήσουν χωρίς να τους εκμεταλλεύεται ο κάθε εγκληματίας έμπορος. Να μπορούν να ζήσουν στη χώρα τους πιθανότατα με τους ίδιους όρους που ζούμε εμείς εδώ. Έχοντας τα ίδια αγαθά και "πολυτέλειες" που εμείς θεωρουμε αυτονόητα.
Πάντως στο ερώτημα ποιός κερδίζει από αυτή την ενέργεια μια απάντηση μου έρχεται στο μυαλό. Το ΛάΟΣ. Και έτσιδεν θα μου έκανε εντύπωση αν πίσω από την κίνηση αυτή των μεταναστών κρύβεται ακροδεξιός δάκτυλος. Πχ ο Κολομπανί του ΛάΟΣ. Οι ακροδεξιές σειρήνες της εκ των έξω καταστροφής έχουν μεγάλο ιστορικό με (όσο και αν έχει γίνει πιπίλα η λέξη) προβοκάτσιες. Και τώρα τους δίνεται η δυνατότητα με ένα σμπάρο να χτυπήσουν δύο τρυγόνια. Από τη μία το άσυλο και από την άλλη να πάρουν με το μέρος τους εκείνους των οποίων τα εθνικιστικά αντανακλαστικά δεν δίνουν τη θέση τους σε ήρεμη ορθολογική και αναλυτική σκέψη.
Και τι πιο οξύμωρο από την χρήση του πανεπιστημιακού ασύλου από ανθρώπους που αιτούνται άσυλο στη χώρα μας.
Στο τέλος της κατάληψης θα δούμε αν αυτοί οι καταληψίες θα αντιγράψουν τον όχλο και τους χούλιγκαν του παρελθόντος ή όχι. Και αν όχι, θα δείξει με τον χειρότερο τρόπο την γύμνια της κοινωνίας μας που ανέχεται τους χούλιγκαν και διώκει όσους δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.
Το κτιριο της Νομικης ειναι αδειο επειδη επισκευαζεται και δεν γινονται μαθηματα μεσα σε αυτο.. Οι μεταναστες το καθαρισαν/σφουγγαρισαν κιολας για να μεινουν εκει..
ReplyDeleteΜαθηματα καθαριοτητας μας εδωσαν, μεταξυ αλλων...
καλώς την,
ReplyDeleteδίνουν μαθήματα πολιτισμού σε εμάς με τους Παρθενώνες τα βελανίδια τους χουλιγκάνους κλπ κλπ και μπαίνουν στο μάτι των εθνοκεντρικών και ακροδεξιών εγκεφάλων. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση
παρεμπιπτόντως ναι κάπου πήρε το μάτι μου ότι το κτίριο είναι άδειο λόγω επισκευών.αλλά τι σημασία έχει; και τα αμφιθέατρα να είχαν καταλάβει το συμπέρασμα κατ'εμέ πάλι το ίδιο θα ήταν.
ReplyDelete