διάβασα με ενδιαφέρον το πρόσφατο άθρθάκι της Καθημερινής για την κλωνοποίηση μαμούθ από ιάπωνες ερευνητές.
Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλή ιδέα. Εννοώ ότι προφανώς για τους επιστήμονες είναι μαι πρόκληση, αλλά γιατί να ξαναφέρουμε στη Γη όντα που χάθηκαν πριν από τόσες χιλιάδες χρόνια; Σε τι θα προσφέρει μια τέτοια επιστημονική πρόοδος; Θα φέρουμε στον πλανήτη ένα είδος το οποίο για κάποιους λόγους έπαψε να είναι ανταγωνιστικό και χάθηκε. Είτε επειδή δεν είχε τροφή, είτε επειδή το κυνηγούσαν άλλα αρπακτικά είτε για άλλους λόγους.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε παρόμοιες πρακτικές που συνέβησαν στο παρελθόν. Την εισαγωγή ξένων ειδών στη βιοποικιλότητα ορισμένων περιοχών.
Πχ στην Αυστραλία τα κουνέλια και τα φραγκόσυκα έγιναν πληγές κατά το παρελθόν.
Στην Μεσόγειο η εισαγωγή λαγοκέφαλων αποδυκνείεται ζόρικο πρόβλημα.
Στη Λατινική Αμερική οι ισπανοί κατακτητές μετέφεραν αρρώστιες που θέρισαν τον τοπικό πλυθησμό.
Όλα αυτά τα γεγονότα θα πρέπει να μας κάνουν προσεκτικούς σε δημοσιεύσεις όπως για το μαμούθ. Αναγνωρίζω σαφώς ότι ένα μαμούθ από μόνο του δεν θα φέρει την καταστοφή, αλλά θα δημιουργήσει μια σειρά από ερωτήματα. Που θα εγκατασταθει, θα το ακολουθήσουν και άλλα; Θα φτιάξουν αγέλη; Πως θα αλληλεπιδράσει σε ένα περιβάλλον στο οποιο κυριαρχεί ο άνθρωπος;
Και φυσικά το μυαλό πάει και στη γνωστή ταινία Jurassic Park. Μπορεί όλοι οι επιστήμονες να λένε σήμερα ότι δεν γίνεται να "αναστήσουμε" δεινόσαυρους, άυριο όμως; Και τι θα γίνει μετά;
Ο πάγος της Ανταρκτικής είναι αρκετά παλιός και θα μπορούσε να κρύβει αρκετές καταψυγμένες μορφές ζωής. Ίσως όχι δεινόσαυρους, αλλά όχι και απαραίτητα φιλικές στον άνθρωπο.
No comments:
Post a Comment