Κυβερνήσεις και εταιρείες συλλέγουν, αποθηκεύουν και αναλύουν τον τεράστιο όγκο των δεδομένων που δημιουργούμε καθώς ζούμε τις ψηφιακές μας ζωές. Συχνά αυτό είναι εν αγνοία μας, και συνήθως χωρίς τη συγκατάθεσή μας. Με βάση αυτά τα δεδομένα, εξάγονται συμπεράσματα σχετικά με εμάς με τα οποία μπορεί να διαφωνούμε ή να έχουμε αντιρρήσεις και αυτό μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας με πολλούς τρόπους. Μπορεί να μην το παραδεχόμαστε, αλλά είμαστε υπό συνεχή, μαζική επιτήρηση.
Πολλά από όσα γνωρίζουμε σχετικά με τις πρακτικές της NSA προέρχονται από τον Edward Snowden, αν και άνθρωποι τόσο πριν όσο και μετά από αυτόν διαρρέουν επίσης μυστικά της υπηρεσίας. Ως εξωτερικός συνεργάτης της NSA, ο Snowden συνέλλεξε δεκάδες χιλιάδες έγγραφα που περιγράφουν πολλές από τις δραστηριότητες παρακολούθησης της. Το 2013, κατέφυγε στο Χονγκ Κονγκ και τα παρέδωσε σε επιλεγμένους δημοσιογράφους.
Click to Open Overlay GalleryΑπόσπασμα από Δεδομένα και Γολιάθ: Το Κρυφό μάχες για να συλλέξει τα δεδομένα και Ελέγχου κόσμος σας
Η πρώτη είδηση βασισμένη στα έγγραφα του Snowden περιέγραφε πώς η NSA συλλέγει τα δεδομένα κλήσεων κινητών τηλεφώνων κάθε Αμερικανού. Η κυβερνητική δικαιολογία επί του θέματος που επαναλαμβάνεται έκτοτε, είναι ότι τα δεδομένα που συλλέγονται είναι "μόνο μεταδεδομένα". Η ιδέα ήταν ότι η NSA δεν συγκέντρωνε τα λόγια που λέμε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνομιλιών μας, παρά μόνο τους αριθμούς τηλεφώνου των συνομιλητών καθώς και την ημερομηνία, την ώρα και τη διάρκεια της κλήσης. Αυτό φάνηκε να ξεγελά πολλούς ανθρώπους, αλλά δεν θα έπρεπε να επαναπαύονται. Η συλλογή μεταδεδομένων των πολιτών σημαίνει ότι τίθονται υπό επιτήρηση.
Αποδεικνύεται με ένα να απλό πείραμα σκέψης. Φανταστείτε ότι έχετε προσλάβει έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ για να παρακολουθεί κάποιον. Ο ντετέκτιβ θα βάλει κοριούς στο σπίτι, το γραφείο, και το αυτοκίνητο του συγκεκριμένου ατόμου. Θα ακούει τις συνομιλίες του στο τηλέφωνο και τις επικοινωνίες μέσω υπολογιστή. Και στο τέλος θα πάρετε μια έκθεση σχετικά με τις συνομιλίες του εν λόγω προσώπου.
Τώρα φανταστείτε ότι ζητάτε από τον ντετέκτιβ να θέσει το εν λόγω πρόσωπο υπό επιτήρηση. Θα πάρετε μια διαφορετική, αλλά εξίσου περιεκτική έκθεση: πού πήγε, τι έκανε, με ποίον μίλησε και για πόσο χρονικό διάστημα, σε ποιον έγραψε, τι διάβασε, και τι αγόρασε. Αυτά είναι τα μέταδεδομένα.
Οι υποκλοπές ακούν τις συζητήσεις σας, η παρακολούθηση καταγράφει όλα τα άλλα.
Τα τηλεφωνικά μεταδεδομένα αποκαλύπτουν πολλά για εμάς. Ο χρόνος, η διάρκεια και η συχνότητα των συνομιλιών μας αποκαλύπτουν τις σχέσεις μας με τους άλλους: το στενό περιβάλλον μας, τους συνεργάτες μας, και όλους τους ενδιάμεσους. Τα τηλεφωνικά μεταδεδομένα αποκαλύπτουν τι και ποιος μας ενδιαφέρει και τι είναι σημαντικό για εμάς, ανεξάρτητα από το πόσο προσωπικό είναι αυτό. Παρέχουν ένα παράθυρο στην προσωπικότητα μας. Παρέχουν μια λεπτομερή περίληψη του τι μας συμβαίνει κάθε στιγμή.
Ένα πείραμα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ εξέτασε τα τηλεφωνικά μεταδεδομένα περίπου 500 εθελοντών για αρκετούς μήνες. Η ιδιωτική φύση των συμπερασμάτων που οι ερευνητές μπόρεσαν να αντλήσουν από τα μεταδεδομένα τους εξέπληξε. Αξίζει να αναφέρουμε τα παρακάτω από την έρευνα τους:
Ο εθελοντής Α επικοινωνούσε με πολλές τοπικές ομάδες νευρολογίας, ένα ειδικευμένο φαρμακείο, μια υπηρεσία διαχείρισης σπάνιων νοσημάτων και μια τηλεφωνική γραμμή για μια φαρμακευτική ουσία που χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για τη θεραπεία της υποτροπιάζουσας πολλαπλής σκλήρυνσης.
Ο εθελοντής Β μιλούσε επί μακρόν με καρδιολόγους σε μεγάλο ιατρικό κέντρο, μίλησε με ιατρικό εργαστήριο, είχε εισερχόμενες κλήσεις από ένα φαρμακείο, και έκανε σύντομες κλήσεις σε τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για μια ιατρική συσκευή που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της καρδιακής αρρυθμίας.
Ο εθελοντής C έκανε μια σειρά κλήσεων σε ένα κατάστημα όπλων που ειδικεύεται στα ημιαυτόματα τυφέκια AR. Επίσης, μίλησε επί μακρόν με την εξυπηρέτηση πελατών ενός κατασκευαστή όπλων που παράγει τα AR.
Σε περίοδο τριών εβδομάδων, ο εθελοντής Δ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με ένα κατάστημα DIY, με κλειδαράδες, έναν έμπορο υδροπονικών τεχνικών, και ένα κατάστημα με είδη καπνιστών.
Η εθελοντής Ε είχε μια μακρά κλήση με την αδελφή της νωρίς ένα πρωί. Δύο ημέρες αργότερα, είχε επικοινωνία με την τοπική ομάδα οικογενειακού προγραματισμού. Είχε άλλες 2 σύντομες κλήσεις δύο εβδομάδες αργότερα, και μία τελευταία κλήση ένα μήνα μετά.
Οι παραπάνω ήταν: ένας πάσχων πολλαπλής σκλήρυνσης, ένα θύμα καρδιακής προσβολής, ένας ιδιοκτήτης ημιαυτόματων όπλων, ένας καλλιεργητής μαριχουάνας, και κάποια που έκανε έκτρωση, όλα τα συμπεράσματα προέκυψαν από τα μεταδεδομένα.
Τα δεδομένα αναζήτησης στον παγκόσμιο Ιστό είναι άλλη μια πηγή προσωπικών πληροφοριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παρακολούθηση. (Μπορεί κανείς να να αμφισβητήσει για το αν πρόκειται για δεδομένα ή μεταδεδομένα. Η NSA ισχυρίζεται ότι είναι μεταδεδομένα, επειδή οι όροι αναζήτησής ενσωματώνονται στο URL). Δεν λέμε ψέματα στη μηχανή αναζήτησής μας. Νιώθουμε πιο οικεία με αυτή από ό, τι με τους φίλους, τους εραστές, ή τα μέλη της οικογένειάς μας. Πρέπει πάντα να της λέμε ακριβώς τι σκεφτόμαστε, με όσο το δυνατόν πιο σαφή τρόπο.
Το Google ξέρει τι είδους πορνό ψάχενι ο καθένας, ποιους παλιούς εραστές σκεφτόμαστε ακόμα, τις ενοχές μας, τις ανησυχίες μας, και τα μυστικά μας. Αν το Google το αποφάσιζε, θα μπορούσε να καταλάβει ποιος από εμάς ανησυχεί για την ψυχική υγεία του, ποιος σκεφτεται τη φοροδιαφυγή, ή ποιος σκοπεύει να διαμαρτυρηθεί ενάντια σε κυβερνητικές πολιτικές. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το Google ξέρει περισσότερα για το τι σκέφτοσαστε από το σύζυγό σας. Αλλά και αυτή η περιγραφή ειναι ολοκληρωμένη. Το Google ξέρει περισσότερα για το τι σκέφτομαι ό, τι κάνω, επειδή το Google τα θυμάται όλα τέλεια και για πάντα.
Έκανα ένα γρήγορο πείραμα με τη δυνατότητα αυτόματης συμπλήρωσης του Google. Αυτό το χαρακτηριστικό προσφέρεται για να ολοκληρώσετε την πληκτρολόγηση στα ερωτήματα αναζήτησης σας σε πραγματικό χρόνο, με βάση το τι άλλοι άνθρωποι έχουν πληκτρολογήσει. Όταν πληκτρολογήσει κανείς “should I tell my w,” το Google συμπλήρωσε “should i tell my wife i had an affair” και “should i tell my work about dui” ( να πω στη... το Google πρότεινε "θα πρέπει να πω στη γυναίκα μου πως είχα μια εξωσυζηγική σχέση" και "να πω στην εργασία μου ότι με πιάσαν να οδηγώ υπο την επήρεια ουσιών" είναι οι πιο δημοφιλείς αναζητήσεις. Το Google ξέρει ποιος κάνει αυτές τις αναζητήσεις, και οτιδήποτε άλλο ψάχνει. Ο πρόεδρος του Google, Eric Schmidt παραδέχθηκε το 2010: "Ξέρουμε πού είστε. Ξέρουμε πού ήσασταν. Μπορούμε λίγο πολύ να ξέρουμε τι σκέφτεστε. "
Εάν έχετε έναν λογαριασμό Gmail, μπορείτε να πειραματιστείτε μόνοι σας. Μπορείτε να δείτε το ιστορικό της αναζήτησης σας για οποιαδήποτε στιγμή που είχατε ανοιχτό το λογαριασμό σας. Φτάνει τόσο πίσω στο παρελθόν για όσο καιρό είχατε το λογαριασμό, ίσως για χρόνια. Κάντε το και θα εκπλαγείτε. Είναι πιο προσωπικό από ό, τι αν στέλνατε στο Google το ημερολόγιο σας. Και ενώ το Google σας επιτρέπει να το δείτε, δεν έχετε δικαίωμα να διαγράψει οτιδήποτε δεν σας αρέσει.
Υπάρχουν και άλλες πηγές προσωπικών δεδομένων και μεταδεδομένων. Τα αρχεία των αγοραστικών σας συνηθειών αποκαλύπτουν πολλά για το ποιος είστε. Τα tweets σας λένε στον κόσμο τι ώρα ξυπνάτε το πρωί, και τι ώρα πάτε για ύπνο κάθε βράδυ. Οι λίστες φίλων σας και το βιβλίο διευθύνσεων σας αποκαλύπτουν τις πολιτικές σας πεποιθήσεις και τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Οι κεφαλίδες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας αποκαλύτουν ποιος παίζει κεντρικό ρόλο στην επαγγελματική, κοινωνική, και ρομαντική σας ζωή.
Ένας τρόπος για να το περιγράψει κανείς είναι ότι τα δεδομένα είναι το περιεχόμενο και τα μεταδεδομένα είναι το πλαίσιο. Τα μεταδεδομένα μπορούν να είναι πολύ πιο αποκαλυπτικά από τα δεδομένα, ειδικά όταν συλλέγονται στο σύνολό τους. Όταν έχετε ένα άτομο υπό επιτήρηση, το περιεχόμενο των συνομιλιών, τα μηνύματα κειμένου, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να είναι πιο σημαντικά από ό, τι τα μεταδεδομένα. Αλλά όταν έχεις έναν ολόκληρο πληθυσμό υπό επιτήρηση, τα μεταδεδομένα είναι πολύ πιο ουσιαστικά, σημαντικά και χρήσιμα. Όπως είπε ο πρώην Γενικός Σύμβουλος της NSA Stewart Baker: " Τα μεταδεδομένα μας λένε τα πάντα για τη ζωή κάποιου. Αν έχετε αρκετά μεταδεδομένα δεν χρειάζεστε πραγματικά το περιεχόμενο "Το 2014, ο πρώην διευθυντής της NSA και της CIA Μάικλ Χέιντεν δήλωσε:".. Σκοτώνουμε ανθρώπους με βάση τα μεταδεδομένα. "
Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η διαφορά βρίσκεται απλά στη σφαίρα της φαντασίας. Είναι όλα δεδομένα για εμας.
Απόσπασμα από DATA AND GOLIATH: The Hidden Battles to Collect Your Data and Control Your World από τον Bruce Schneier. Πνευματικά δικαιώματα © 2015 από τον Bruce Schneier.
No comments:
Post a Comment