Το cloud computing είναι η νέα σχετικά μόδα όπου τα δεδομένα μας αποθηκεύονται εξολοκλήρου στο Ιντερνετ, και ο υπολογιστής μας δεν είναι παρά ένα απλό τερματικό. Email, έγγραφα, φωτογραφίες, και ένα κάρο άλλα δεδομένα, αποθηκεύονται σε σερβερς του εξωτερικού, μακρυά από εμάς και ασφαλή ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε. Το google docs είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα cloud computing. Όμως το γεγονός ότι αποθηκεύονται σε υπολογιστές μακρυά από τον δικό μας σημαίνει δύο πράγματα.
Για να έχουμε πρόσβαση απαιτείται σύνδεση στο δίκτυο και όποιος έχει τις απαραίτητες γνώσεις ή και διασυνδέσεις έχι επίσης πρόσβαση.
Πρόσφατα σχετικά το Amazon έσβησε από τα Kindle πελατών της ένα βιβλίο (χωρίς να τους ρωτήσει) για το οποίο υπήρχαν διαφορές με τον εκδότη αλλά οι πελάτες το είχαν αγοράσει και πληρώσει κανονικά. Σε πιο πρόφατο περιστατικό η google επέτρεψε πρόσβαση στα αρχεία ενός spammer από το FBI. Και μπορεί η εν λόγω περίπτωση να είναι προς το κοινό καλό (μείωση των διαφημιστικών email) αλλά ποιός διασφαλίζει ότι αυτή θα είναι πάντοτε η μοναδική περίπτωση στην οποία θα επιτρέπεται η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων αποθηκευμένων στο cloud computing;
No comments:
Post a Comment