Έχοντας στο μυαλό τα σχετικά με τη SIEMENS και τα άλλα που δεν έχουμε ακούσει ακόμα άκουσα με χαρά την έναρξη λειτουργίας ενός εργοστασίου φωτοβολταϊκών στην Τρίπολη.
Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα είναι μια παρθένα αγορά για τα φωτοβολταϊκά. Μηδέν (σχεδόν) εγκατεστημένη ισχύς, μεγάλη ηλιοφάνεια άρα και εγγυημένη λειτουργία.Οπότε πολλοί θα μπορούσαν να αγοράσουν το προϊόν (φωτοβολταϊκά) για να πουλήσουν ή να χρησιμοποιήσουν το υποπροϊόν του (ηλεκτρική ενέργεια).
Διαβάζοντας το άρθρο του ΒΗΜΑτος δεν μπορούσα παρά να σταθώ στην φράση "Δυστυχώς η λογική που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα είναι άλλη. Στόχος είναι η παραγωγή ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας που θα πουληθεί στο Δημόσιο, αφού πρώτα λαδωθούν ο κρατικός μηχανισμός και η πολιτική ηγεσία. Φυσικά αυτό δεν μας πηγαίνει πουθενά, απλώς μας καταδικάζει σε έναν φαύλο κύκλο διεφθαρμένων επιχειρηματιών που λαδώνουν διεφθαρμένους πολιτικούς για να κάνουν δουλειές που δεν προσφέρουν τίποτε στην οικονομία, αλλά προσφέρουν στους ίδιους μεγάλο μέρος των κρατικών χρημάτων."
Πολύ καίρια τοποθετημένα πρόταση.
Και σκέφτομαι. Ως τώρα η Ελλάδα και με αυτό εννοώ την Ελληνική κυβέρνηση, επέδειξε μια απίστευτη αδιαφορία, στενοκεφαλιά, οπισθοδρομικότητα για να μη χρησιμοποιήσω άλλους χειρότερους χαρακτηρισμούς, σε ότι αφορούσε τα φωτοβολταϊκά και την εγκατάσταση τους. Και ξαφνικά πριν από μερικές μέρες η νομοθεσία για τα φωτοβολταϊκά χαλάρωσε και αναμένουμε τον νέο Ελντοράντο να αναπτυχθεί στην Ελλάδα (με πιθανότατα υπερκάλυψη των πραγματικών αναγκών της χώρας οπότε και οι τιμές ηλεκτρικού θα πέσουν και ο κάθε επίδοξος επενδυτής θα φάει τα μούτρα του) ταυτόχρονα με την έναρξη της λειτουργίας του εν λόγω και άλλων εργοστασίων.
Έγιναν ξαφνικά οι κυβερνώντες μας υπέρμαχοι του περιβάλλοντος και αλτρουιστές; Μη χέσω. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;
"Επένδυση αξίας 180 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε με αμερικανικά κεφάλαια ύψους 50 εκατ. ευρώ, με επιδότηση 30 εκατ. ευρώ και με δάνειο 90 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς."
"Επένδυση αξίας 180 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε με αμερικανικά κεφάλαια ύψους 50 εκατ. ευρώ, με επιδότηση 30 εκατ. ευρώ και με δάνειο 90 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς."
Είμαι σίγουρος ότι η τράπεζα Πειραιώς δεν θέλει να χάσει τα λεφτά της., ούτε και οι υπόλοιποι επενδυτές. Το ερώτημα είναι: η σύμπτωση έναρξης λειτουργίας του εργοστασίου και αλλαγή νομοθεσίας περί ΦΒ είναι τυχαία; Και αν όχι ποιος πλήρωσε τα κατάλληλα πρόσωπα για να ανοίξει η αγορά φωτοβολταϊκών; Οι Αμερικανοί επενδυτές; Η Ευρωπαϊκή Ένωση που δίνει τις επιδοτήσεις; Η τράπεζα Πειραιώς που έδωσε το δάνειο και θέλει να πάρει πίσω με τόκο;
Πότε θα μάθουμε τα νέα υπόγεια παιχνίδια που ξεδιάντροπα συνεχίζουν να παίζουν πίσω από την πλάτες μας και κάτω από τα τραπέζια; Και η Siemens δεν έχει κοπάσει ακόμα, εκτός και αν περιμένουν κάτι νέο που θα το ρίξει στην αφάνεια...
Σε συνέχεια του ίδιου θεάτρου του παραλόγου,η τράπεζα Πειραιώς (ο εκ των άνωθεν βασικός μέτοχος) θα αρχίσει λέει να δίνει δάνεια 1,2 δις ευρώ για ανάπτυξη στην πράσινη οικονομία!
Δηλαδή η τράπεζα έκανε μια επένδυση 60 εκατομμυρίων από την οποία θα έχει κέρδη και στη συνέχεια θα δίνει δανεικά για να αγοράζουν τα προϊόντα της και ξεπληρώνοντας με τόκο!
No comments:
Post a Comment