Thursday, April 30, 2009

...μπιιιπ ΣΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΟΝΟ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 20.435.765 μπιιιπ...

Mε αφορμή τον greekrider και την "πανδημία" της γρίπης των χοίρων, θυμήθηκα κάτι που είχα διαβάσει παλιότερα σχετικά μόνο που τότε ήταν η πανδημία της γρίπης των πτηνών που μας απειλούσε και ελέγχαμε (τα κανάλια σίγουρα) τα αποδημητικά που εμφανίζονταν "ξαφνικά από το πουθενά" για να απειλήσουν τις μικρές βολεμένες ζωές μας.
Το παγκόσμιο χωριό μας, απειλείται για μια ακόμη φορά από μια παγκόσμια καταστροφή. Τα ίδια μέσα που εκμηδενίζουν τις αποστάσεις είναι πλέον φορείς, ασθενείς και αυτά, επιβατών που δεν κόβουν εισιτήριο, περνάν απαρατήρητοι από ελέγχους αποσκευών, οι ακτίνες χ δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν την παρουσία τους και οι ανιχνευτές μετάλλων τηρούν σιγή ιχθύος. Τα μικρόβια οι ιοί και τα βακτήρια δεν φέρουν βιομετρικά διαβατήρια, ούτε φωτογραφικές ταυτότητες. Οι ίριδες και τα δακτυλικά αποτυπώματα, τους είναι άγνωστες λέξεις. Αν υποθέσουμε φυσικά ότι μιλούν με λέξεις και σε αυτές τις συζητήσεις τους κατεργάζονται μύριους τρόπους για να εκδικηθούν και να τρομοκρατήσουν την ανθρωπότητα. Δυστυχώς για εμάς, αυτά δεν είναι όμως ικανά για να πυροδοτήσουν ένα νέο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Δεν έχουν χώρα, δεν έχουν αρχηγούς, δεν έχουν οργάνωση, δεν μπορούν να κρατηθούν αιχμάλωτοι και να "ανακριθούν" για να μαρτυρήσουν τα σχέδια τους.

100, 200 θάνατοι από έναν εχθρό που είναι ουσιαστικά αόρατος και δεν χρησιμοποιεί σφαίρες ή καμικάζι τρομοκράτες, είναι ικανός να θέσει σε κίνηση μια άλλη μηχανή. Όχι εκείνη που κατασκευάζει όπλα και αεροπλάνα, αλλά εκείνη που κατασκευάζει αντιβιοτικά και άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα, που μπορεί να μην έχουν την αίγλη και το πρεστίζ των άλλων, συμβατικών, όπλων, όμως η σε μεγάλες ποσότητες παρασκευή και διάθεση τους στο αλαλάζων, τρομοκρατημένο κοινό και τις άβουλες κυβερνήσεις που υποκύπτουν σε κάθε λογής συμφέροντα , εκβιασμούς, μίζες αλλά.και στο καρότο της επανεκλογής στην εξουσία είναι δυνατό να αποφέρουν εφάμιλλα κέρδη με κάθε άλλη ύποπτη και παράνομη δραστηριότητα. Είτε αυτή ονομάζεται εμπορία ναρκωτικών ή σαρκός, είτε καρτέλ γάλακτος και ακτοπλοϊκών γραμμών, φοροδιαφυγής, χτισίματος βίλας με άδεια αναψυκτηρίου, δομημένα βρωμόλογα κλπ κλπ. (Ο κατάλογος είναι απύθμενος).
Αναμφισβήτητα οι ευκολίες που προσφέρει ο σύγχρονος κόσμος για ταξίδια και μεταφορές, λειτουργεί υπέρ της διάδοσης μολυσματικών ασθενειών. Όμως νομίζω ότι γίνεται υπερβολικός ντόρος (Understatement που λένε οι φραγκολεβαντίνοι) γύρω από το θέμα. Θυμάμαι παλιότερες "πανδημίες" για τις οποίες πάλι γινόταν πανικός και κυκλοφορούσαν όλοι με μάσκες. Τρελές αγελάδες, Sars, γρίπη των πτηνών, έμπολα, και άλλοι φονικοί, μεταλαγμένοι, ιοί που δεν μου έρχονται τώρα. Τι γίνεται; Σπέρνουν τον πανικό, αγοράζουν τα κράτη εμβόλια και φάρμακα, βλ. tamiflu πεθαίνουν και καμιά 200ρια για να δείξουν την επικινδυνότητα του πράγματος και μετά όλα ΟΚ. Όταν λήξουν τα φάρμακα στις κρατικές αποθήκες, τότε φτου και από την αρχή. Και όχι δεν πιστεύω σε θεωρίες συνωμοσίας. Αλλά αυτό το ρημάδι το κέρδος και οι αυτορυθμιζόμενες αγορές είναι Θεία Κατάρα. Και ο μόνος τρόπος να ακούσεις μια διαφορετική άποψη λιγότερο πανικοβλημένη είναι από το άλλο άκρο που και αυτό με τη σειρά του βασίζεται στο αχαλίνωτο κέρδος και που και αυτό κάνει που και που χοντρά λάθη (βλ.subprimes)
Πόσο κοστίζει αλήθεια  μια δόση tamiflu; Όσο ένα εισιτήριο κινηματογράφου; Όσο ένα DVD πρώτης κυκλοφορίας; Παραπάνω; Όσο και να κοστίζει, δεν αποφέρει μια στο ταμείο αν δεν καταναλώνεται. Και επειδή τα αντιβιοτικά κλπ σκευάσματα δεν είναι πασατέμπος (άσχετα αν στο Αμέρικα τα δίναν και δωρεάν από ότι διάβαζα) για να καταναλώνονται από τον πάσα ένα, ούτε και μόδα να αλλάζει κάθε έξι μήνες, οι αγνοί, ηθικοί, και ανιδιοτελείς παρασκευαστές βρήκαν τη λύση: TERRORRRRRRRRRRRR και τα προϊόντα τους έγιναν mainstream.

Θα φύγω για καμιά βδομάδα.μακρυά από όλη αυτή την οχλοβοή. Αν ζήσω για να επιστρέψω τα ξαναλέμε.

Tuesday, April 28, 2009

Η ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ

Στην Ελλάδα, μπορεί να μην έχουμε ακόμα κρούσματα της γρίπης των χοίρων, αλλά σίγουρα έχουμε πολλά γουρούνια:
Άλλα μαντρωμένα









και άλλα ελευθέρας βοσκής










Όλα όμως το ίδιο χοντρόπετσα...

Monday, April 27, 2009

ΠΕΡΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η πρόσφατη "Ανατροπή" στα δεδομένα του φυσικού αερίου που αναμένονταν από το Αζερμπαϊτζάν για να γεμίσει τους αγωγούς μας, έρχεται να δείξει με τον πιο γλαφυρό τρόπο ότι όλα τα (fossil fuels) ορυκτά καύσιμα και οι γεωπολιτικές επιδράσεις τους είναι κομμάτι του παρελθόντος και πρέπει να παραμείνει εκεί. Βέβαια οι απολιθωμένοι πολιτικοί μας με ηλικία που πλησιάζει εκείνη του Θεόδωρου Κολωκοτρώνη, δεν έχουν τη δυνατότητα να το κατανοήσουν προφανώς, χαμένοι σε μίζες, διαπλοκή, σκάνδαλα και τα προβλήματα υγείας που προκαλεί το γήρας.
Δυσκολεύονται να δουν ότι το μόνο που μας σώζει σε σχέση με την ενέργεια, δεν είναι το να μας κρατάει από τα @@ οι ΗΠΑ ή η Ρωσία, αλλά το χτίσιμο ενός νομοθετικού πλαισίου που να επιτρέπει την απρόσκοπτη εγκατάσταση ανανεώσημων πηγών ενέργειας και τις επενδύσεις που αυτό συνεπάγεται.

Wednesday, April 22, 2009

Επέτειος 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967

Έχω μια φίλη της οποίας ο γκόμενος είναι χουντικός. ΧΧΧουντικός λέγοντας εννοώ ότι κάθε φορά που τυγχάνει πολιτική κουβέντα αναφέρει ότι χρειαζόμαστε μια νέα, και ότι τότε η χούντα έφτιαξε δρόμους, δεν είχαμε χρέος, κλπ κλπ χτες έστειλα στη φίλη μου ένα email με άρθρο της Ελευθεροτυπίας δυστυχώς αυτή ήταν η απάντηση:

Molis lavame to email sou. Egw me toν ΧΧΧ se skeftomastan simera kai thelame na sou steiloume minima gia ta xronia polla!!! Einai mia spoudaia mera gia to elliniko ethnos :PPP
Opws katalavaineis, to keimeno den prokeitai na to diavasw, giati variemai, opws kai o ΧΧΧ.

Το αστείο του μηνύματος δεν ήταν το πρόβλημα φυσικά. Το πρόβλημα είναι ότι η δικαιολογία του "βαριέμαι να το διαβάσω" θα είναι η καλύτερη δικαιολογία για την επόμενη χούντα, ή αν θεωρήσουμε ότι αυτό είναι απίθανο λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης κλπ κλπ σίγουρα είναι μέρος του σύγχρονου προβλήματος της απαξίωσης της πολιτικής σκηνής.

Monday, April 20, 2009

ΠΕΡΙ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ

Με αφορμή την πρόσφατη καταδίκη του γνωστού Pirate Bay στη δίκη σχετικά με πνευματικά δικαιώματα και την καταπάτηση τους, δηλώνω ότι είμαι με το μέρος των παιδιών και ενάντια στο άπληστο σύστημα. Δεν με ενδιαφέρει αν έβγαλαν χρήματα όπως ακούστηκε από τον ιδρώτα των άλλων. Με ενδιαφέρει όμως ότι η κινηματογραφική και δισκογραφική βιομηχανία αντιμετωπίζουν εμένα αλλά και όλους τους άλλους, σαν την κότα με τα χρυσά αυγά. Που μας ταΐζουν, κασέτες, βίντεο, dvd, cd, blue ray, HD dvd, vcd, εκδίδουν και επανεκδίδουν, χωρίζουν σε γεωγραφικές ζώνες δίσκους και συσκευές αναπαραγωγής καθώς και χίλιες δύο άλλες μηχανορραφίες για να αποσπάσουν και την τελευταία δεκάρα από την μικρή τσέπη όλων των φτωχών που τρέφονται με τα γυαλιστερά όνειρα του σέλιλοϊντ. Φτάνει πια η λογική της απληστίας που μας οδήγησε στην σημερινή οικονομική κατάσταση. Ο κομουνισμός μπορεί να κατέρρευσε, αλλά ο κυβερνοκομουνισμός ξεδιπλώνεται σε όλο του το μεγαλείο!
Και επειδή κατά τον γνωστό αφορισμό είσαι ή μαζί τους ή εναντίον τους, δηλώνω κυβερνο-πειρατής.

ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΘΕΙΩΝ

Άγιες μέρες που είναι έκανα μια σημαντική για μένα ανακάλυψη. Ανακάλυψα τον Μπαρούχ Σπινόζα. Ίσως για όσους τον ξέρουν ήδη, να φαίνεται σαν να ανακάλυψα τον τροχό ξανά, μα για εμένα, είναι πολύ σημαντικός.
Μερικά χρόνια πριν, συζητούσα με διάφορους φίλους ο ένας εκ των οποίων άθεος και η άλλη πολύ πιστή τα σχετικά με τον Θεό. Θυμάμαι να της λέω ότι ζηλεύω κατά κάποιον τρόπο την ηρεμία και την πίστη της σχετικά με το θέμα του Θεού πολύ απλά διότι εμένα με βασάνιζαν ερωτήματα για τα οποία εκείνη είχε τις δικές της απαντήσεις. Τελικά κατέληξα να λέω στον άθεο φίλο μου λίγο καιρό μετά ότι βρήκα τον Θεό (μου) στον κόσμο και βρήκα την ηρεμία μου. Είχα καταλήξει ότι Θεός και κόσμος είναι το ίδιο πράγμα, και σήμερα ανακάλυψα ότι ο Σπινόζα το είχε σκεφτεί ήδη από το 1670...
Πανθεϊστής εν αγνοία μου
Κάλιο αργά παρά ποτέ :)

Friday, April 17, 2009

ΠΕΡΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διάβαζα ένα άρθρο σΤΑ ΝΕΑ για τους Ταλιμπάν και έφριττα με τα όσα γράφονταν εκεί, και στη συνέχεια άρχισα να διαβάζω τα σχόλια από κάτω και έφριξα ακόμα περισσότερο!!! Κάποια ανώνυμη Υ άφησε το εξής σχόλιο:


"Θυμαστε τον Παπαδιαμαντη και το μυθηστορημα του "Η δολοφονα"? Ειταν για μια γυναικα (απο αυτες που βοηθουν στη γεννα-δεν θυμαμαι πως λεγονται) η οποια ομως σκωτοναι τα κοριτσια-βρεφοι γιατι τα λυποταν εξαιτιας της μαυρης μηρας που τα περιμεναι σε μια αντι-θηλικια κοινωνια. Καλυτερα θανατος παρα μια ζωη καταπιεσης, αδικιας και εκμεταλεψης.
Επισης μιλοντας για το ρολο των γυναικων στην οργανομενη θρησκεια, σαν μικρο κοριτσι μουν ειχαν πει οτι αντιθετα με τα αγορια της ηλικιας μου, απαγορευοταν να μπω στο μερος του ναου που νομιζω λεγεται το "ιερον". Επισης, απαγορευοταν ποτε να γινω ιερεας. Η αισθηση προσβολης αυτων των περιορισεων ειναι ακομα νωπη. Δεν το παραδεχθηκα και ακομα δεν μπορω να παραδεχθω την σταση της εκκλησιας απεναντι στις γυναικες. Ουτε μπορω να καταλλαβω γιατι οι γυναικες δεχονται τετοιες προσβολες στον 21ον αιωνα. Γιαυτο τον λογο δεν θεωρω οτι η εκκλησια με θελει σαν μελλος της. Αν με ηθελε θα με τιιμουσε οπως τιμαει και τους ανδρες μελλη της (τουλαχιστον στην θεωρια). Οσο για τους αγριους της Ταλιμπαν....Νομιζω οτι ειναι απλος αιμοχαροις, και οσο πιο πολλυ αιμα χησουν τοσο πιο πολλυ αιμα θα θελλουν. Δεν νομιζω οτι ποτε θα ευχαριστηθουν με το βαθμο τρομοκρατιας του πληθησμου (ειδικα των γυναικων). Δηλαδη, μετα που θα φυλακισουν ολλες στα σπιτια τους, αγραμματες και τρομοκρατιμενες, τι θα βρουν για να τις εξσευτελησουν περισσοτερο? Ανατριχιαζω και με την στεψη. Θα καταντησουν στο τελος οπως οι Κινεζοι, που αφου αποβαλουν τα περισσοτερα θηλικα, δεν εχουν γυναικες για τους ανδρες τους, μαγαλος αριθμος των οποιων θα καταδικαστουν σε μοναχικη ςωη (πανεζυπνος λαος τελικα). Δεν μπορω να καταλαβω απο που πηγαζει ολο αυτο το μισος και ο φοβος αναντιων των γυναικων. Ναι μισος, το οποιο ειναι ολοφανερο, αλλα και φοβος, που δεν ειναι τοσο φανερο, αλλα νομιςω οτι ειναι η πηγη του μισους αυτου. Ενας παραλογος φοβος (γενικα των ανδρων προς στις γυναικες), που σαν γυναικα δεν μπορω να καταλαβω σε τι οφειλεται "

Τι να πρωτοαναφέρω, Για το όνομα του διηγήματος "Η Φόνισσα" που έγινε Δολοφόνα; Για τα άπειρα ορθογραφικά λάθη (ξ=ξσ!!!), την έλλειψη τόνων, για το ότι δεν θυμόταν πως λέγεται εκείνη η γυναίκα που ξεγεννά, (μαία - μαμή). Το μόνο θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι έχει διαβάσει ένα κλασσικό διήγημα, και το έχει κατανοήσει. Από κει και πέρα το Βατερλό της παιδείας μας βγάζει μάτια...

ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ BLUETOOTH ΣΤΟ ΛΑΠΤΟΠ

Λίγο καιρό πριν, ανακάλυψα ότι το λάπτοπ μου είχε μια εσωτερική θύρα USB, προσβάσιμη μόνο μετά την αφαίρεση των πλαστικών για αναβάθμιση μνήμης, επεξεργαστή κλπ. Ο αρχικός της προορισμός ήταν να χρησιμοποιηθεί από μια κάρτα τηλεόρασης η οποία όμως δεν αγοράστηκε με το λάπτοπ οπότε έμενε κενή. Μετά από σκέψη του πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, αγόρασα ένα Bluetooth Dongle, πολύ λεπτό (και μετά ανακάλυψα ότι υπήρχαν και μικρότερα σε μέγεθος (micro bluetooth)) και μετά το ξέχασα.
Λίγο καιρό μετά το ξαναθυμήθηκα όταν συνέδεσα επιτυχώς για πρώτη φορά το κινητό μου, για να μεταφέρω κάτι φωτογραφίες. Και σκέφτηκα να το δοκιμάσω με ένα ακουστικό bluetooth. 
Ω του θαύματος δούλεψε!!! Η λήψη βέβαια δεν ήταν τέλεια, και ήταν μονοφωνική, αλλά θα ήταν ό,τι πρέπει για χρήση από απόσταση για ταινίες ή και τραγούδια που τα ενσύρματα ακουστικά δεν επαρκούν, χωρίς να ενοχλούνται οι γύρω :D

Thursday, April 9, 2009

SOCIOLOGY

Φωτογραφία στον πάνω όροφο λεωφορείου στην Ιρλανδία.
Η κοινωνική απομόνωση και ο προσωπικός χώρος σε εικόνα.

Wednesday, April 8, 2009

Η ΜΠΛΕ ΟΘΟΝΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ. BSOD

Βλέπω συχνά πυκνά τηλέφωνα δημοσίας χρήσης τα οποία επιτρέπουν και την πρόσβαση στο Ιντερνετ. Δεν γνώριζα ότι έτρεχαν windows, αλλά και ότι βασίζονταν σε επεξεργαστή της VIA.
Βέβαια το ανέκδοτο εδώ είναι ότι μέσα στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου, από τα τρία τηλέφωνα αυτού του τύπου που είδα, κανένα δεν δούλευε....




Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΥ

Δεν είμαι ιδιέτερα αισιόδοξος για την επιβίωση του ανθρωπίνου είδους. Για την επιβίωση του Homo Sapiens. Η μονάδική περίπτωση πιστεύω επιβίωσης του ανθρώπινου πολιτισμού, θα ήταν από ένα νέο είδος που θα τον διαδεχτεί και θα μπορούσε ίσως να ονομασθεί Homo Sustainabilus.

Friday, April 3, 2009

BANKSY no 2

Ο Banksy δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Αν παρόλα αυτά δεν τον γνωρίζετε, τα άρθρα της Ελευθεροτυπίας και των Νέων όπως αυτά δίνουν μια εικόνα, αλλά πιο πολλά μας λέει η ίδια η τέχνη του την οποία επειδή είναι δύσκολο να ακολουθήσει κανείς τα χνάρια του ανά τον κόσμο συγκεντρώνει εν μέρει στην ιστοσελίδα του www.Banksy.co.uk.

Πριν από λίγες μέρες έτυχε να περνάω από ένα δρομάκι πίσω από το σπίτι μου και είδα την εικόνα που ανάρτησα εδώ. Και μια ματιά τριγύρω αποκάλυψε άλλα δύο:





















Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω αν τα εν λόγω έργα είναι δικά του μιας και δεν είναι εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον υπογεγραμμένα, αλλά χωρίς να είμαι ειδικός νομίζω ότι θα μπορούσαν να είναι δικά του.

Από ότι φαίνεται το ίδιο πίστεψε και κάποιος άλλος, αφού δύο βδομάδες μετά το ένα εκ των δύο που είχε γίνει πάνω σε κινητή επιφάνεια (τάβλα) εξαφανίστηκε και αν σκεφτεί κανείς ότι ένα ακίνητο έργο του πάνω σε τοίχο έπιασε 300.000$, κάποιος αναμένεται να γίνει πλούσιος. Και σε καλή μεριά...

 













UPDATE: Ξαναπέρασα από το σημείο και κάποιος (ο ίδιος, άλλος;) έφτιαξε ένα παρόμοιο στη διπλανή τάβλα. Μήπως να πάω να το τσιμπίσω αν προλάβω;

Wednesday, April 1, 2009

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Σήμερα έτυχε να δω κατά λάθος ένα email που είχα γράψει σε μιαν άλλη ζωή και μελαγχόλησα. Άρχιζε έτσι:


"Λοιπόν, πάρε βαθιές ανάσες, σκέψου ότι είσαι σε μια παραλία, πάρε και λίγο αντηλιακό δίπλα για να μυρίζεις, κλείσε και τα μάτια και για να ολοκληρωθεί η ψευδαίσθηση άναψε και καμία λάμπα δυνατή που να βγάζει ζέστα, και ξάπλωσε...."


Όπως και τώρα, τότε πλησίαζε το καλοκαίρι και δεν έβλεπα τη ώρα να έρθει. Ενώ όμως τότε είχα να προσμένω σε κάτι το καινούριο, τώρα δεν ξέρω τι καινούριο και ενδιαφέρον θα μπορούσα να περιμένω. Έχω χάσει κάθε ενδιαφέρον. Για τα πάντα.



ΤΗΣ ΚΑΜΕΡΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Περπατούσα τις προάλλες έξω από το πανεπιστήμιο μου και έιδα την διπλανή εικόνα.
"Αυτά κάνουν την ζωή μου δύσκολη"
Δεν ξέρω κατά πόσο ένας κλέφτης ή δολοφόνος θα έκανε τον κόπο να γράψει κάτι τέτοιο κάτω από μια κάμερα όχι γιατί βαριέται ή δεν έχει έμπνευση, αλλά γιατί απλά η δική του ζωή δεν επηρεάζεται στο ελάχιστο. 
Έτσι λένε τουλάχιστον οι στατιστικές.
Τροφή για σκέψη για τα δικά μας φιντάνια που απονομιμοποιούν κουκούλες, προφυλακτικά και λοιπά συναφή....